Nieuws

Rhenus Logistics
Let op! Dit artikel is al 9 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Een kijkje binnen bij… Rhenus Logistics aan de A58: ‘Dat ons personeel blij is, is voor ons het allerbelangrijkste’

Je rijdt er misschien wel dagelijks langs en het aanzicht van het pand is indrukwekkend. We hebben het over Rhenus Logistics in Tilburg-Zuid. De moderne belijningen en enorme afmetingen van het gebouw springen dan ook in het oog. Maar wat veel Tilburgers niet weten, is wat er achter de ramen en deuren van dit schitterende pand aan de A58 plaatsvindt. Tijd om het daarover te hebben met niemand minder dan Manager Operations Bas van Os. De 42-jarige Tilburger werkt drie jaar bij Rhenus en is sinds kort manager op deze prachtige locatie. Goed om te weten: Bas zoekt nog een hoop personeel om zijn team in Tilburg te versterken.

Fotografie: Jules van Iperen

De ogen van Bas beginnen te glunderen als we het over het schitterende pand hebben. “Mooi hè! Natuurlijk is de vorm van dit gebouw prachtig en opvallend. Maar het is ook een tijd lang het meest duurzame logistieke gebouw van de wereld geweest. Het pand is geheel zelfvoorzienend en het werkklimaat is zowel qua temperatuur als lichtinval fantastisch.”

Zo ligt het dak van het pand vol met zonnepanelen en gebruiken ze regenwater voor het doorspoelen van toiletten. Ook bestaat het pand uit gigantische raamwerken wat ervoor zorgt dat er zowel op de kantoren als in het warehouse veel natuurlijk licht is. “We vinden het belangrijk dat we voor ons personeel voor een fijne werkomgeving zorgen. Hier is alles op en top geregeld.”

Van hartkleppen tot robotstofzuigers

Rhenus (Latijn voor Rijn, de rivier die voor het Duitse bedrijf in het verleden heel belangrijk was, red.) is een wereldwijd opererend logistiek bedrijf. In totaal werken er zo’n 33.500 mensen voor de firma en zorgen zij met zijn allen voor een jaaromzet van 5,4 miljard euro. Dit doen ze door logistieke vraagstukken van klanten uit handen te nemen. In de vestiging van Rhenus in Tilburg-Zuid richten ze zich specifiek op klanten in de medische en high-tech sectoren.

“Wij zorgen dat we de producten van onze klanten ontvangen, opslaan en waar nodig verzenden. Ook verzorgen we voor veel klanten het transport.” Voor de medische en high-tech klanten is dit gigantisch uiteenlopend. “Van hartkleppen tot benodigdheden die artsen gebruiken om te opereren en van onderdelen van robotstofzuigers tot onderdelen van audioboxen: we ontvangen het hier, slaan het op en distribueren het verder als de klant dat vraagt. Wat ik altijd wel mooi vind, is dat wij als bedrijf ook echt een purpose hebben. Door de inspanningen van onze medewerkers, worden er in de ziekenhuizen daadwerkelijk levens gered.”

Ook heeft Rhenus een e-commerce operatie op Industrieterrein Kraaiven. Ze zijn in Tilburg dus op twee locaties actief. “Bij onze locatie in Kraaiven verzorgen we de e-commerce operatie van een online webshop voor voeding en benodigdheden voor huisdieren. Van klantenservice tot het gereed maken van bestellingen tot de distributie: we nemen dit volledig voor deze klant uit handen.”

Tilburg als logistieke hotspot

Rhenus heeft in Nederland verschillende vestigingen, waarvan twee in Tilburg. “Dat is niet voor niks. De gemeente investeert hier flink in logistiek en dat zorgt ervoor dat de stad voor de tweede keer op rij is uitgeroepen tot logistieke hotspot.”

Waar dat mee te maken heeft? “Tilburg ligt logistiek gezien erg centraal. Je zit dichtbij de grens met België wat de weg naar Zuid-Europa openlegt en via Duitsland ben je zo in het Oosten van Europa. Daarnaast liggen de grootste havens van Europa hier om de hoek. Oftewel: de bereikbaarheid van logistieke stromen is hier echt perfect.”

Maar die perfecte logistieke liggingen brengt ook uitdagingen met zich mee. “Je merkt dat veel logistieke bedrijven zich in deze regio vestigen. Dit zorgt er ook voor dat we met zijn allen in dezelfde vijver vissen qua personeel. Maar wij hebben als bedrijf veel te bieden om ervoor te zorgen dat mensen graag bij ons werken en ook langdurig bij ons kunnen blijven werken.”

Ook merkt Bas dat de logistieke sector niet altijd een sexy imago heeft. “Dat vind ik jammer. De logistieke wereld is gaaf en gigantisch dynamisch. Logistiek is altijd in beweging en heeft zo enorm veel te bieden. Gelukkig komen steeds meer mensen daar achter. Mede door locaties zoals wij die in Tilburg hebben.”

Rhenus Logistics

Stem van medewerkers gigantisch belangrijk

Buiten het feit dat Bas en zijn team van 350 werknemers ervoor zorgen dat de klanten tevreden zijn, vindt hij het ook heel erg belangrijk dat zijn werknemers het naar hun zin hebben. “Als mensen blij zijn tijdens hun werk, excelleren ze. Dat is voor mij het allerbelangrijkst. Ik vind het ook belangrijk dat onze medewerkers hun stem laten horen. Als ze ergens tegenaan lopen, lossen we het op. Alles om het werk van onze medewerkers zo leuk en prettig mogelijk te maken.”

De organisatie van Rhenus is dan ook heel erg plat. “Warehouse medewerkers hebben inspraak in processen en het management trekt gerust de werkschoenen aan om een kijkje in het magazijn te nemen om te zien hoe bepaalde zaken gaan. Bij ons krijg je veel vrijheid, vertrouwen en de mogelijkheden om op alle niveaus het verschil te maken. Er heerst hier een familiaire sfeer en er ontstaan hier vriendschappen voor het leven. Dat zie en voel je aan alles. Zie het als een soort clubliefde. Wat mensen voelen bij een voetbalclub, voelen werknemers van ons bedrijf ook voor Rhenus.”

Afspiegeling van de samenleving

In de vestiging van Rhenus in Tilburg, werken 37 verschillende nationaliteiten samen. “De diversiteit aan mensen, culturen en achtergronden vind ik fantastisch. Daar word ik ook een steeds betere manager van. Wij vinden het als Rhenus belangrijk dat een afspiegeling van de samenleving bij ons werkt. Ook zijn we met de gemeente een project gestart waarin we statushouders de kans geven om bij ons te komen werken. Daarnaast werken wij met onderwijsinstellingen in Tilburg aan BBL-trajecten en stageplekken.”

Bas vindt het ook belangrijk dat zijn medewerkers intern kunnen doorgroeien. “Wij zijn bij Rhenus erg bezig met talentontwikkeling. Je ziet dat veel medewerkers die nu op leidinggevende posities zitten, zijn doorgegroeid vanuit de logistieke operatie. Ik vind het mooi om te zien dat mensen die hier binnenkomen als orderpicker zich laten gelden, hun kansen pakken en uiteindelijk groeien in onze organisatie.”

Rhenus Logistics

Werken bij Rhenus

Lijkt het jou naar aanleiding van dit verhaal leuk om ook bij Rhenus te werken? Ze zoeken nog naar medewerkers op verschillende afdelingen. Van logistieke medewerkers in het warehouse tot klantenservicemedewerkers en van engineers tot planners en veel meer.

Uiteraard kun je rekenen op een marktconform salaris, carrièremogelijkheden binnen een wereldwijd opererend bedrijf en heeft Rhenus oog voor de gezondheid van haar medewerkers. Veel van de functies kunnen flexibel ingedeeld worden qua uren. Een vast dienstverband behoort tot de mogelijkheden. Maar werken bij Rhenus Logistics biedt meerdere voordelen. Denk aan persoonlijke ontwikkeling doormiddel van vakgerichte trainingen of personeelsvoordelen met kortingen op culturele voorstellingen, sporten, aanschaf van je fiets of laptop.

Lijkt het jou leuk om voor dit groeiende bedrijf met de focus op duurzaamheid en diversiteit te werken? Bekijk hier snel de actuele vacatures van Rhenus in Tilburg. En misschien verwelkomen ze jou binnenkort wel als nieuwe medewerker. Ook is iedereen welkom voor een kop koffie of een open sollicitatie. E-mails kunnen dan worden gestuurd naar rcl.resource@nl.rhenus.com.