Nieuws

Doloris meta maze
Let op! Dit artikel is al 440 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Een kijkje in Doloris’ Meta Maze: ‘qua vorm uniek in de hele wereld’

Een beetje spannend is het wel; het moment dat een van de gatekeepers (lees: begeleiders) je blinddoekt en stap voor stap wegneemt van de bewoonde wereld (en je telefoon). Wat je kan verwachten van Doloris’ Meta Maze? Dat is eigenlijk met geen woord te beschrijven. En jezelf voorbereiden op wat gaat komen, dat kan dus eenmaal niet. Maar één ding kunnen we wel alvast verklappen: het surrealistisch doolhof moet je hoe dan ook gaan beleven.

Meer dan tien maanden bouwden een groep kunstenaars uit Berlijn (Karmanoia), samen met kunstenaars uit heel Brabant, aan het prachtige kunstdoolhof. “We zijn compleet uitgeput,” lacht creative director Tim Henrik Schneider. Met maar liefst 40 ervaringskamers en een oppervlakte van 400 vierkante meter is Doloris het enige ‘immersive art experience’ van dit formaat in Europa. Qua vorm zelfs uniek in de hele wereld.

Maar wat is het nu precies?

Doloris Meta Maze

Ja, dit antwoord is nu eenmaal voor iedereen anders. Tim beschrijft het Meta Maze als een driedimensionaal schilderij waar jij, als bezoeker, een deel van uit maakt. Initiatiefnemer Joep van Gorp vergelijkt het een beetje met een ‘trip zonder drugs’. Joep: “Het is per persoon en per gemoedstoestand totaal verschillend hoe jij het doolhof beleeft. Ik heb mensen helemaal hyper naar buiten zien komen, maar ook geëmotioneerd of zelfs een beetje bang. En daarnaast is je ervaring ook gebaseerd op de keuzes die jij maakt in het doolhof.” Ook geeft hij ons nog even een tip mee: “eigenlijk moet je een keer gaan als je een enorme kater hebt, want dan voelt alles nog veel intenser!”

Hoe wij het zelf vonden? Een ongelooflijk bizarre ervaring. Het voelde alsof de tijd stil stond (ben ik hier nu pas 5 minuten of misschien al driekwartier?) en je in een compleet andere wereld terecht was gekomen. Het voelde als een surrealistische speeltuin voor volwassenen, waar achter elke deur weer een prachtige kamer te vinden was. Je voelt je weer even een klein kind. Maar tegelijkertijd leer je ook veel over jezelf en de keuzes die je maakt. Ga je voor de makkelijker optie of juist de moeilijke? Ga je voor een donker pad of juist een pad waarvan je het einde al kunt zien? Het is een adembenemend, spannend en gek avontuur dat je gewoon moet beleven om het te begrijpen.

Streetfood & cocktails op de rooftopbar

Doloris' Meta Maze

Alsof het doolhof nog niet bijzonder genoeg is, opent over een paar weken ook de bovenliggende rooftopbar. Joep: “het idee was oorspronkelijk om een klein cafeetje bij het Meta Maze te plaatsen, maar dat is een beetje uit de hand gelopen.” Tijdens de zoektocht naar een locatie voor het kunstdoolhof stuitte Joep namelijk op een bijzondere plek, het oude postkantoor naast het Centraal Station, met daar bovenop een groot dakterras. Samen met horeca-ondernemer Jaap van Ham, eigenaar van Polly Maggoo, Café Bakker en Het Ketelhuis, en Steffan Oerlemans en Gijs van der Velden van Cookaholics, werd het plan voor de rooftopbar uitgewerkt.

Bij Doloris’ Rooftop kun je onder andere genieten van heerlijke cocktails en verrassende streetfood. Niet alleen buiten, maar ook binnen zijn genoeg zitplaatsen. En daarnaast kun je de rooftopbar ook altijd los bezoeken, dit is dus niet gekoppeld aan een bezoekje aan het doolhof.

Opening

Doloris Meta Maze

Zowel Doloris’ Meta Maze als de rooftopbar openen op vrijdag 17 mei haar deuren. Een ticket voor het doolhof kost €19,- als je deze online bestelt en €20,- aan de deur. De minimale leeftijd voor het doolhof is 12 jaar en je moet fysiek in staat zijn om trappen te beklimmen en ergens doorheen te kruipen.

Doloris is tot het einde van mei geopend van vrijdag tot en met zondag en vanaf juni van woensdag tot en met zondag. De openingstijden zijn als volgt:

  • Meta Maze: 14.00 – 22.00 uur
  • Rooftop: 11.00 – 01.00 uur

Reageer op dit bericht