Nieuws

de pont
Let op! Dit artikel is al 8 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Eerbetoon aan Jan Andriesse met collectiepresentatie bij De Pont

Als eerbetoon aan de in augustus van dit jaar overleden kunstenaar Jan Andriesse, toont museum De Pont een aantal van zijn werken uit de collectie. Ook Andriesses laatste werk “witheout” MMXXI 2021 zal worden gepresenteerd.

“witheout” MMXXI 2021

Met de titel van dit werk verwijst de kunstenaar naar een bijzondere vorm van helderheid die plaatsvindt bij gedempt zonlicht in combinatie met een besneeuwde bodem. Een meteorologisch fenomeen waarbij contrasten wegvallen, schaduwen onzichtbaar worden en de horizon nagenoeg verdwijnt. Wat dan overblijft is een oneindig licht.

Eén van Andriesses bekendste schilderijen, “Regenboog” (1995), was een van de eerste werken in de collectie van De Pont. Daarna volgden nog meer tekeningen en schilderijen waarin de zoektocht naar  licht en zwaartekracht te zien is.

De Pont

De Pont

De Pont is  trots op de collectie die ze mogen presenteren. Licht en stilte zijn twee elementen die terug te vinden zijn in de werken van Andriesse en ook twee elementen die in de architectuur van De Pont een grote rol spelen. Het werk past dus in veel opzichten bij het museum.

Voor meer informatie over de collectie, kun je terecht op de website van museum De Pont.