Eerste 12 artiesten voor 10e editie Incubate festival

Incubate, het festival voor grensverleggende cultuur in Tilburg vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Tussen 15 en 21 september treden meer dan 200 artiesten op in meer dan twintig cafés, theaters, en kerken. Onder de eerste artiesten die het festival zojuist aankondigde zijn de instrumentale postrockers 65daysofstatic, Wovenhand, de alternative country-band rond David Eugene Edwards en de enige show in Nederland van Current 93 dit jaar. In 2013 trok het festival meer dan 15.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Tickets zijn vanaf vandaag te koop via de website www.incubate.org.

Tien jaar Incubate
In 2005 vond de eerste Incubate (toen nog ZXZW geheten) plaats. Een dag vol avant-garde freejazz, punk en noise. De jaren daarna groeide het spontane initiatief onder leiding van onder meer artistiek directeur Vincent Koreman en Joost Heijthuijsen uit tot het zevendaagse internationale stadsfestival dat het in 2014 is. Geholpen door duizenden vrijwilligers en tienduizenden muzikanten ontving het Tilburgse festival steeds meer internationale bezoekers, pers en partners. Zo ontwikkelde Incubate zich tot een breed cultuurfestival.

In de derde week van september vinden elk jaar meerdere projecten plaats. Voor basisschoolkinderen tot ouderen in verzorgingshuizen, van kunst in de openbare ruimte tot performances van invloedrijke kunstenaars als Hermann Nitsch en Santiago Sierra, en met een breed scala aan muziek, theater en film.

In 2014 programmeert Incubate weer een grote hoeveelheid aan grensverleggende artiesten op verschillende plekken in de stad. Grondleggers van genres naast jong talent. Dwars door alle stijlen en disciplines heen. Samen met het enthousiaste publiek en vrijwilligers wordt zo “het meest avontuurlijke festival van Nederland” (aldus OOR) gecreëerd.

Eerste aangekondigde artiesten voor 2014:
65daysofstatic – Instrumentale postrock met electronica, het debuutalbum ‘The Fall of Math’ kwam precies 10 jaar geleden uit

Current 93 – ‘The Final Hallucinatory Patripassianist rockgroep’ rond David Tibet. Op zijn net uitgebrachte plaat werkten onder meer Nick Cave, Antony en John Zorn mee. Enige show in Nederland dit jaar.

Wovenhand – Donkere folk met een alt. country randje en een religieuze ondertoon. Het nieuwe album komt uit in april.

Joel Phelps – Indierock veteraan en ex-Silkworm frontman brengt breekbare folk

Marissa Nadler – Hypnotiserende folk vol onderhuidse spanningen en melancholie

Untold (a/v show) – Speciale show van deze donkere techno en bass producer

Skullflower – Wild geïmproviseerde psychedelische noise. Noisepioniers van het eerste uur.

Tuxedomoon – Jazzy new wave en romantische art rock met een zeer divers repertoire

RAUM – Samenwerking tussen drone-avonturiers Liz Harris (Grouper) en Jefre Cantu-Ledesma

Woods – Upbeat folkliedjes, komen in april met hun achtste album in negen jaar

Basic House – Donkere ambient techno

James Pants – Eclectische fresh beat, leunend op electronische muziek uit de jaren ‘80

Kaartverkoop vandaag van start
De kaartverkoop is gelijk begonnen via www.incubate.org en 450 Primera winkels in Nederland. Vanaf 18 maart zijn ze ook verkrijgbaar bij Sounds Records in Tilburg. Er zijn naast passe-partouts voor het volledige festival ook weekendkaarten en dagkaarten beschikbaar. Kaarten zijn in de voorverkoop goedkoper dan aan de deur.

Overnachten kan weer op de gezellige Incubate camping tegen een aantrekkelijk tarief. Vanaf 12 april zijn er in samenwerking met Festickets ook hotel + ticketarrangementen verkrijgbaar.

Vanaf 19 augustus komen er ook dancetickets en undergroundtickets voor enkele geselecteerde kleine zalen bij.

Passe-partout voor alle 7 dagen:
Tot 11 april zijn passe-partouts verkrijgbaar voor slechts € 89,99.
Vanaf 12 april kost een passe-partout € 99,99 in de voorverkoop (€ 109,99 aan de deur)

Weekendticket (vrijdag, zaterdag, zondag):
€ 74,99 in de voorverkoop (€ 79,99 aan de deur)

De prijzen van de dagtickets staan op www.incubate.org/2014/tickets

Campingticket (vrijdag, zaterdag, zondagnacht)
€ 12,50 per nacht en € 32,50 voor drie nachten in het weekend.

Al deze tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar via www.incubate.org .

Incubate 2014 – 10e editie

Incubate is een stadsfestival voor cutting-edge cultuur. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt het meer dan 200 culturele voorlopers. Zo presenteert Incubate een breed programma met vooruitstrevende muziek, beeldende kunst, debat, film en theater. In een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

 

De tiende editie van Incubate vindt plaats van 15 tot en met 21 september 2014 op meer dan twintig locaties in Tilburg. Van café tot kerk.

 

Meer informatie staat op www.incubate.org.