Eerste verpakkingsvrije supermarkt van de wereld nu in Tilburg actief: ‘Willen van duurzaam de standaard maken’

pieter pot

Wederom heeft Tilburg een mooie primeur te pakken. De eerste verpakkingsvrije supermarkt van de wereld is namelijk, na een pilot in Rotterdam, vanaf vandaag officieel van start in Tilburg. De naam van de supermarkt: Pieter Pot. Ze bezorgen de lekkerste food- en non-food producten in weckpotten bij jou thuis. Aan het roer staan de 29-jarige Jouri Schoemaker en de 27-jarige Martin Bijland.

Foto’s: Jules van Iperen

Tilburg is vandaag samen met Breda en Den Bosch de eerste stad waar de formule uitrolt. Oprichter Jouri komt per bakfiets persoonlijk bij de eerste klanten aan de deur en de eerste reacties van klanten zijn dolenthousiast. De naam van de supermarkt is een subtiele verwijzing naar Pieter Post. “We willen het speels houden. Het moet leuk zijn dat Pieter Pot aan je deur komt, daar maken we in onze branding ook gebruik van,” vertelt Jouri.

Verpakkingsvrije supermarkt

Het idee om een verpakkingsvrije supermarkt op te richten ontstond een tijd terug. Met een crowdfundactie werd in mum van tijd een groot bedrag opgehaald om Pieter Pot landelijk op te zetten.

Het concept werkt als volgt: online bestel je jouw producten die je normaal gesproken in de supermarkt koopt. De prijs van de producten is ook hetzelfde als in de supermarkt. Vervolgens worden deze bij Pieter Pot in grote glazen weckpotten verzameld en bij jou thuisbezorgd. De glazen potten dienen eigenlijk als een soort van statiegeld & worden na gebruik weer door Pieter Pot opgehaald, gewassen en hergebruikt. Hierdoor heb je geen overload aan verpakkingsmateriaal, toch lekkere, goede & gezonde producten en draag je bovendien bij aan een schoner klimaat op de wereld.

“We willen van de duurzame optie, de standaard optie maken. Dit doen we door goed te kijken naar wat de consument wil: gemak en voor dezelfde prijs als in de supermarkt. Gecombineerd met de trend van de opkomst van online supermarkten bundelen we het beste van alle werelden,” vertelt Jouri.

Overigens is ook de verspreiding van de producten duurzaam. Zo werken ze samen met sociale werkplaatsen die de orders picken en bezorgt PostNL Food de producten door heel het land. “We hebben verschillende onderzoeken laten doen en kunnen je verzekeren dat we in onze hele bedrijfsvoering de meest duurzame optie zijn om boodschappen te doen.”

Behoefte aan de dienst

Dat er behoefte aan de dienst is, blijkt wel. “Momenteel staan er bij ons zo’n 8.000 mensen op de wachtlijst. In Tilburg zijn er dat een paar honderd. We gaan vanaf vandaag eerst de mensen die ons hielpen met de crowdfunding voorzien van een startpakket en daarna de mensen op de wachtlijst bedienen.”

Overigens is er nog plek op de wachtlijst. “Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij de bezorgdiensten van bijvoorbeeld Picnic. Hoe sneller je op die wachtlijst inschrijft, hoe sneller je aan de beurt bent. Als je dat nu doet, ben je waarschijnlijk nog voor de zomer aan de beurt.”

Pieter Pot richt zich voornamelijk op ‘de voorraadkasten’ van de consument en biedt geen versproducten aan. “Er zijn verschillende duurzame opties voor versproducten. Wel willen we er op termijn voor zorgen dat supermarkten ook werken volgens het Pieter Pot principe.” Maar wat is er dan wel op voorraad? Denk aan bakproducten, broodbeleg, kruiden, noodles, pasta, koekjes, noten, olie, azijn, rijst, peulvruchten, sauzen, siropen, koffie, thee, verzorgingsproducten en nog veel meer.

Producten Pieter Pot.

Potje voor hulpbehoevenden

Mooi initiatief: je kunt bij je bestelling ook een ‘potje support’ aanschaffen. Dit potje support gaat echter niet naar de klant zelf, maar gaat naar hulpbehoevenden: ouderen, voedselbanken en zorgverleners. Pieter Pot zorgt voor de samenwerking met de instanties en het bezorgen van de potten. Klanten kunnen kiezen uit een potje met koekjes en/of een potje met pasta. 

Ook Pieter Pot aan je voordeur?

Meld jezelf dan aan via de website en wellicht kun jij binnenkort online bestellen bij Pieter Pot. Zo hoef je de deur niet uit voor je boodschappen, draag je bij aan het milieu en ligt je keuken niet vol met afval. Ook het productaanbod kun je bekijken op de website.