Nieuws

parkeergarage_heuvelpoort
Let op! Dit artikel is al 305 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Einde verbouwing parkeergarage Heuvelpoort in zicht

Je sloopt een bioscoop, haalt de beruchte hellingbaan weg, je stopt er wat staal, beton, vloeren en verlichting in en klaar is je parkeergarage. Als je het zo opsomt klinkt de verbouwing van parkeergarage Heuvelpoort vrij simpel. Wat je misschien niet weet: in de bouwwereld is het Tilburgse bouwproject een uniek geval.

Dat twee grote aannemers het bouwproject niet aandurfden zegt misschien wel genoeg over de complexiteit. “Het klinkt makkelijk, maar de sloop zat vol verrassingen”, vertelt directeur van Heuvelpoort Niek van den Broek. Voor aannemer Heerkens van Bavel was dit het meest uitdagende project. “Alles is aan elkaar verbonden. We hebben eigenlijk het hart van het pand weggehaald en ondertussen moest alles gewoon doorgaan. Terwijl de bioscoop werd gesloopt, zaten daaronder gewoon mensen te ontbijten.”

Na bijna een jaar lijkt het einde van de verbouwing in zicht te komen. Als alles goed gaat, is de nieuwe parkeergarage aan het einde van het jaar klaar. Maar dat is nog onder voorbehoud. In de laatste fase, waarin veel met beton wordt gewerkt, is de bouw afhankelijk van goed weer. Terugkijkend op de bouw tot nu toe vindt Niek het gaaf hoe alles is gelukt. Alleen de sloop heeft tegen gezeten.

“Het aantal hijsbewegingen van de kraan is schrikbarend hoog, er is zo’n immense hoeveelheid containers met puin uit dat pand gekomen. Bijna 38 jaar lang is er alleen maar bijgebouwd, uitgebouwd en verbouwd. De muren van de bioscoop waren zo grof, daar kon zo nog een extra zaal bovenop gezet worden. Dat was het lastigste om eruit te halen.”

Van deze tijd

Nieuwbouw was goedkoper, makkelijker en sneller geweest dan het pand hergebruiken. Dat maakt dit bouwproject volgens Niek tot een uitzonderlijke keuze in de bouwwereld. “Maar het past goed bij deze tijd, het is een stuk duurzamer om een pand opnieuw te gebruiken. Elke meter van het pand wordt nu benut.” En of je Heuvelpoort een mooi pand vindt of niet, de authentieke kenmerken van Heuvelpoort blijven bestaan. “Het heeft smoel en ik sta er niet van te kijken als het pand over heel veel jaar monumentaal wordt.”

Naast hergebruik van het pand, zijn er meer elementen die de parkeergarage duurzaam en vernieuwend maken. Zo is er energiezuinige verlichting die pas op volle kracht brandt bij beweging en komen er 22 oplaadpunten voor elektrische auto’s (waarvan twee voor Tesla’s). Om te betalen hoef je niet meer in de rij te staan bij de parkeerautomaat, betalen kan bij het uitrijden met je betaalpas. Ook betaal je niet meer per 40 minuten, maar per seconde.

Details

De nieuwe parkeergarage is sinds september alweer geopend. Parkeerdek 1 tot en met 4 is nu al open voor gebruik, de andere verdiepingen zijn binnenkort ook weer beschikbaar. Uiteindelijk telt de garage dan 378 parkeerplekken op 12 verdiepingen. De garage is overigens 24 uur per dag geopend en rekent €2,- per uur.

Terugblik op de verbouwing

Tijdens de verbouwing geeft Niek regelmatig rondleidingen door het pand. Er is veel interesse vanuit de bouwwereld en zijn netwerk om het project met eigen ogen te zien. Zo laat hij graag zien waar vroeger de bioscoop zat, het oude postkantoor of de ingang van het oude winkelcentrum. Fotograaf Corné Hannink heeft het bouwproces afgelopen maanden op foto vastgelegd. Benieuwd naar hoe de sloop en bouw eruitzag? Bekijk dan hier enkele foto’s, inclusief onderschrift door Niek van den Broek.

verbouwing parkeergarage heuvelpoort
“Hier zijn de twee grote zalen reeds gesloopt en hebben we voor het eerst zicht op de Heuvelse kerk vanaf de bovenste verdieping.”
verbouwing parkeergarage heuvelpoort
“Deze foto is genomen voor de oude ingang van Basic Fit in het oude winkelcentrum. Het laat goed de verschillende parkeerlagen zien van de bestaande garage waar we de nieuwe tegenaan hebben gebouwd.”
verbouwing parkeergarage heuvelpoort
“De oude trap van de bioscoop en later nog Happy Kids. Waar de hoogwerker staat zijn nu de achterste parkeervakken op niveau 0 tegen de hellingbaan naar 1.”
verbouwing parkeergarage heuvelpoort
“Hier liep je het postkantoor uit nadat je je pakketje had opgehaald, auto had overgeschreven of je net behaalde rijbewijs in handen had. Vol blijdschap langs de kassa hokjes van Minerva en nog snel langs “Cees Snoep” die vroeger “Cees Kaas” was.
verbouwing parkeergarage heuvelpoort
“Deze kolommen waren niet zichtbaar voor het grote publiek, enkel voor de medewerkers van het postkantoor en waardetransport. Hier waren de kantoren en personeelsruimtes. De foto’s op de kolom zijn nog van Culture Shock, georganiseerd in 2010.”
verbouwing parkeergarage heuvelpoort
“De bioscoop van binnen in de grote zaal met boven nog de projectie gaten waarde grote filmprojectoren achter stonden opgesteld.”
Heuvelpoort_7
“De bovenste verdieping van de bioscoop waar later de toegang was naar de steile glijbaan van Happy Kids. De wenteltrap leidde naar de ketelruimte.”

Reageer op dit bericht