Het afgelopen jaar moesten Nederlandse huishoudens diep in de buidel tasten om de energierekening te betalen. Volgens een vergelijkingssite zou een gemiddeld gezin gemiddeld €360 duurder uit zijn dan het jaar ervoor. Goed nieuws: de energierekening gaat in 2020 weer omlaag. En om de rekening nog lager te maken zijn er ook bespaarmaatregelen te treffen. Zoals via ’Aan de slag met je huis’, waarmee Tilburg in 2045 klimaatneutraalheid wil realiseren.

Gas wordt duurder en stroom goedkoper

In juni is het (aangepaste) Klimaatakkoord gepresenteerd. Hierin is de doelstelling om minder CO2 uit te stoten behoorlijk aangescherpt, naar 49 procent in 2030. Vanaf volgend jaar gaan Nederlanders wat merken van alle klimaatmaatregels. Allereerst gaat vanaf volgend jaar de energiebelasting voor veel huishoudens omlaag. Het zou om een verlaging gaan van gemiddeld €100 per huishouden. De overheid wil woningeigenaren stimuleren om minder of zelfs helemaal geen gas te gebruiken. Daarom wordt de belasting op gas flink verhoogd en zal stroom juist goedkoper worden. De energiebelasting op gas zal tot 2026 met 10 cent per m3 omhoog gaan. De belasting op stroom daalt van 12 naar 7 cent per kWh.

Aan de slag met je huis

De gemeente Tilburg vindt energieneutraalheid heel erg belangrijk en wil in 2045 helemaal energieneutraal zijn. Samen met inwoners zoekt Tilburg daarom naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Dat doet ze onder andere door energiebesparing door verduurzaming aan woningen. Tilburg geeft op aandeslagmetjehuis.nl advies over verduurzamen en subsidies, regelingen en leningen die duurzaamheid motiveren en mogelijk maken. Wie niet weet hoe te beginnen aan het verduurzamen van de woning kan advies op maat vragen. En er zijn tal van maatregelen te treffen.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Zoals eerder al vermeld, wordt het door de stijgende gasprijs extra aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Allereerst is het raadzaam om de woning goed te isoleren. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatie en het aanbrengen van HR++ glas. Als de woning goed geïsoleerd is, gaat er minder warmte verloren. Dit resulteert weer in een lagere CO2-uitstoot én een lagere energierekening. Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er ook worden nagedacht over een manier om de woning zonder aardgas te verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp. Met een zonneboiler kan er worden gezorgd voor warm tapwater. Voor koken zonder aardgas is er al jaren een oplossing, namelijk elektrisch koken via een inductiekookplaat.

Aantrekkelijke subsidies en leningen beschikbaar

De gemeente Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Daarom worden woningeigenaren gestimuleerd om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting. Dit doen de gemeente en de rijksoverheid door het aanbieden van aantrekkelijke leningen en subsidies. Allereerst kunnen woningeigenaren een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Mensen kunnen deze subsidie aanvragen als zij tenminste twee isolatiemaatregelen treffen. Ook VvE’s kunnen deze subsidie aanvragen. Daarnaast kunnen mensen ook een vergoeding krijgen als ze investeren in een warmtepomp, biomassaketel, pelletkachel of zonneboiler. Particuliere kunnen de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen tot en met 31 december 2019 bij het RVO.

Extra besparen op de energierekening

Naast deze technische aanpassingen, kunnen mensen ook op andere manieren energie besparen. Nederlandse huishoudens douchen nu gemiddeld 9 minuten. Als zij voortaan 5 minuten gaan douchen, dan besparen zij jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water. Hiermee bespaart een gezin zo’n €220 per jaar op de energierekening. Daarnaast kunnen woningeigenaren besparen op de stookkosten door de verwarming overdag één graad lager te zetten. Dit levert een besparing op van gemiddeld 7 procent op de stookkosten. Tot slot kan men een hoop geld besparen door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Het is verstandig om van te voren energieleveranciers te vergelijken om zo te zien welke leverancier de goedkoopste is. Kies ook bij voorkeur voor één van de energieleveranciers die groene stroom levert.