Nieuws

Let op! Dit artikel is al 3417 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Erfgoed, muziek en dialect op Tilburgse basisscholen

Kènderkwèèk nieuwe naam voor landelijk uniek festival

Het festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op donderdagmorgen 15 april voor de vierde keer gehouden onder de nieuwe naam Kènderkwèèk. Dit landelijk unieke festival is een dialectliedjeswedstrijd voor Tilburgse basisscholen. In bredere zin wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Kènderkwèek wordt op 15 april gehouden in bioscoop Euroscoop Tilburg. Kaartjes kosten 2,50 euro per stuk en kunnen worden besteld via de website www.kenderkweek.nl.

Het festival wordt in volwaardige samenwerking georganiseerd door een aantal vooraanstaande Tilburgse organisaties: Stichting Tilburgse Taol, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg. Het vierde festival is financieel mogelijk gemaakt door Kunstbalie, provincie Noord‐Brabant, Euroscoop, Drukkerij Gianotten en Stadsmuseum Tilburg. Elk jaar doen acht scholen mee aan Kènderkèèk. Dit jaar zijn dat: De Regenboog, De Triangel, Berkeloo, Sporckt, Jan Ligthart Huibeven, St. Hubertus, Cocon en Jan Ligthart Rendierhof. Deze laatste school was vorig jaar winnaar van het dialectliedjesfestival voor Tilburgse basisscholen. Scholen die aan de wedstrijd meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes en een les waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen ze op 15 april meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

Dit jaar is volledig nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Met behulp van dit lesmateriaal kunnen de leerkrachten aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal is ook een twintigtal liedjes met zowel tekst als muziek opgenomen. Deze liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kènderkwèèk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht. Alle liedjes staan op een cd. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke‐versie. Het lesmateriaal is ontwikkeld door de drie samenwerkende Tilburgse
organisaties.

Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed en het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 15 april in de Tilburgse Euroscoop‐bioscoop aan de Professor Goossenslaan 2. Elke school brengt twee liedjes ten gehore. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury. In de voorgaande drie jaar is Kènderkwèèk gewonnen door Stelaertshoeve (2007), De Blaak (2008) en Jan Ligthart Rendierhof (2009). Vanwege het unieke karakter trekt het liedjesfestival landelijk steeds meer de aandacht.

Reageer op dit bericht