ETZ bouwt drie nieuwe hartcatheterisatiekamers

ETZ bouwt drie nieuwe hartcatheterisatiekamers

Op de locatie TweeSteden van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg worden drie nieuwe catheterisatiekamers voor hartpatiënten gerealiseerd. De bouw start eerste week april en de ultramoderne, hightech kamers worden medio oktober in gebruik genomen. Belangrijkste winst voor patiënten is dat de stralingsbelasting wordt gehalveerd.

“Vijftig procent minder röntgenstraling is heel fors”, zegt hoofd cardiologie Eugène van Manen. “Gelijktijdig blijft de kwaliteit van de onderzoeksbeelden minimaal gelijkwaardig.” Het ETZ is het tweede hartcentrum in Nederland dat bij de inrichting van de hartcatheterisatiekamers (HCK’s) gebruik maakt van Azurion, het nieuwe beeldvormende systeem van Philips. “Door met dit compleet nieuwe platform te werken hoeft de cardioloog de steriele ruimte niet te verlaten om röntgenbeelden met elkaar te vergelijken. De specialist kan zelf op een soort grote tablet door al het beeldmateriaal navigeren. Daarbij wordt voor de weergave gebruik gemaakt van een groot 58 inch scherm, met een diameter van 1,3 meter”, vult Van Manen aan. Het systeem wordt gekoppeld aan het nieuwe EPD van het ziekenhuis.

Bekijk hier de 3D animatie van de nieuwe hartcatheterisatiekamers:

Infarct

Jaarlijks vinden in hartcentrum ETZ TweeSteden 1.200 dotterbehandelingen plaats. Bovendien worden er circa 350 pacemakers en 100 ICD’s bij patiënten geïmplanteerd. De hartoperaties vinden plaats in het Catharina Ziekenhuis, waar nauw mee wordt samengewerkt. Van Manen: “Patiënten die in de regio Midden-Brabant last krijgen van hartproblemen worden naar locatie ETZ TweeSteden vervoerd. Vanuit de ambulance wordt een hartfilmpje naar het ziekenhuis gestuurd, zodat de cardioloog direct kan beoordelen of het om een infarct gaat. CCU-verpleegkundigen zijn de klok rond aanwezig, buiten kantooruren is een compleet hart-team altijd binnen dertig minuten paraat”. In het ETZ werken 24 cardiologen, waarvan 5 interventies uitvoeren.

Tijdens de bouwperiode blijven de huidige twee hartcatheterisatiekamers op locatie ETZ TweeSteden in gebruik. De hartcatheterisatiekamer op locatie ETZ Elisabeth sluit zodra de drie nieuwe kamers op de vijfde verdieping van ETZ TweeSteden gereed zijn. Daar wordt de hartzorg geconcentreerd, met 12 bedden voor hartbewaking, 10 bedden voor medium cardiac care en 52 ‘gewone’ verpleegbedden.

Onderzoek

Hartcatheterisatie is een onderzoeksmethode waarmee in 30 minuten gedetailleerde informatie over de kransslagaderen rond het hart, de pompfunctie van het hart en de functie van de diverse kleppen kan worden verkregen. Tijdens de catheterisatie wordt via de pols of lies een dun slangetje (een catheter) door een slagader naar het hart geschoven. Via de catheter kan de druk worden gemeten in de diverse hartholten en door contrastvloeistof door de catheter te spuiten kunnen de kransslagaderen en de hartvaten zichtbaar worden gemaakt. Door middel van dit onderzoek kan de cardioloog meestal exact zien wat er mis is en waar. Met de realisatie van de drie hartcatheterisatiekamers is een investering van circa 7 miljoen euro gemoeid.