Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1301 dagen oud en wellicht niet meer relevant

ETZ levert bijdragen aan opleiden meer allergologen

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) breidt het aanbod medische vervolgopleidingen uit. Op de polikliniek Allergologie is Renee Ottengestart met haar differentiatiestage allergologie van de opleiding interne geneeskunde. Zij gaat zich na de vierjarige basisopleiding tot internist specialiseren op de vakgebieden klinische immunologie en allergologie.

Allergoloog Theo Roovers beschouwt het toekennen van de opleidingsplek Allergologie als een eer. “Het ETZ is het eerste en enige niet-academische ziekenhuis dat internist-allergologen mede mag opleiden, samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan het opleiden van meer allergologen.” In Nederland zijn nu 28 allergologen werkzaam, terwijl er minimaal 150 nodig zijn voor de alsmaar groeiende groep patiënten die last heeft van een allergie.

Luisteren en helpen

Voor Renee Otten was het gunstige toekomstperspectief voor het beroep internist-allergoloog een belangrijke reden om te kiezen voor deze specialisatie. “Zeker nadat ik een dagje had meegelopen op de polikliniek Allergologie van het Erasmus MC. Daar ontdekte ik dat het vakgebied door de combinatie van allergologie en klinische immunologie veel breder is dan ik eerst dacht. Ik vind het leuk om naar patiënten te luisteren en ze te helpen. Deze praktijkgerichte opleiding past daarom bij mij.”

Grootse allergiecentrum

Renee Otten verwacht veel te kunnen leren in het ETZ, het grootste allergiecentrum van Nederland. “De polikliniek in het ETZ is groter en drukker dan die in het Erasmus MC. Ik zie en behandel veel patiënten, waarbij ik altijd snel kan overleggen met de drie allergologen of een van de andere specialisten. Ik ben blij met deze fijne, veilige leeromgeving.”

Theo Roovers vindt het niet alleen leuk, maar ook zelf leerzaam om zijn eerste aios te mogen begeleiden. “Renee scherpt mijn gedachten. Ze stelt kritische vragen, waar ik goed over na moet denken. Ik werk al 26 jaar als allergoloog en dan is de frisse blik van Renee heel goed om weer een keer grondig naar mijn eigen aanpak te kijken.”

Achtergrond

Allergologie is een poliklinisch vakgebied, waarbij de arts in opleiding tot specialist interesse voor immunologische processen combineert met zorg voor allergische patiënten. De allergoloog werkt in een ziekenhuis vooral veel samen met dermatologen en KNO-, long- en kinderartsen. Binnen dat netwerk is de allergoloog de behandelaar met brede visie, die kennis heeft van allergische reacties en aandoeningen.

Reageer op dit bericht