Nieuws

mammacare
Let op! Dit artikel is al 57 dagen oud en wellicht niet meer relevant

ETZ neemt nieuwe polikliniek Mammacare in gebruik

Het ETZ (Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis) in Tilburg heeft de nieuwe polikliniek Mammacare (borstzorg) officieel in gebruik genomen. In de fraaie, lichte ruimte op locatie ETZ Elisabeth worden jaarlijks ongeveer 1.200 mensen onderzocht bij wie een verandering of knobbeltje in de borst is opgemerkt.

Mammacare

Mammachirurg Patricia Jansen is erg in haar nopjes met het nieuwe onderkomen. “We hebben eindelijk een vaste, mooie plek waar we onze patiënten optimale zorg kunnen bieden. De uitstraling van de polikliniek past helemaal bij het hoge niveau van zorg die we hier met ons specialistisch team leveren.” Niet alleen chirurgen maken deel uit van dit team, maar ook radiologen, radiotherapeuten, internist-oncologen, pathologen, gezondheidspsychologen, mammacare-verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en plastisch chirurgen. “Samen bespreken we wekelijks de onderzoeksuitslagen en behandelplannen” , vertelt Patricia verder.

Diagnose

Patiënten vinden de nieuwe polikliniek Mammacare door in de hoofdgang van ETZ Elisabeth route 76 te volgen. De ingang van de poli is tegenover die van de afdeling Radiologie. “Daardoor moeten patiënten voor de beeldvormende onderzoeken, zoals een röntgenfoto of een scan, slechts een kleine afstand afleggen. De gang oversteken is voldoende”, verduidelijkt Patricia. Patiënten hoeven sowieso nooit lang te wachten op de volledige diagnose. “Nadat patiënten door een huisarts zijn verwezen, zien wij ze binnen twee tot drie dagen op onze poli. Daarna krijgen ze binnen één week de uitslag en een eventueel behandelplan.” zo gaat ze verder.

De coronacrisis heeft de afgelopen maanden nauwelijks invloed gehad op de zorg in de polikliniek. “We hebben alle nieuwe patiënten kunnen zien. Bovendien zijn de noodzakelijke operaties doorgegaan. De controles hebben we uit moeten stellen, maar die worden op dit moment zoveel mogelijk ingehaald”, aldus Patricia.

Nieuwe techniek

Soms is een goed- of kwaadaardige tumor in borst of oksel niet goed voelbaar. Om borst besparend te kunnen opereren, moeten chirurgen precies weten waar de tumor zich bevindt. Patricia: “Momenteel werken we met een metalen ankerdraad om de tumor op te sporen. Dat werkt goed, maar wij denken dat het patiëntvriendelijker, efficiënter en cosmetisch beter kan. Daarom gaan we binnenkort werken met een nieuwe methode waarbij de radioloog een magnetische marker ter grootte van een rijstkorrel vóór de operatie plaatst in de tumor. Met behulp van een sensor kunnen wij tijdens een operatie tot op de millimeter nauwkeurig bij de tumor komen. Zo kunnen we met een minimale ingreep een optimaal resultaat behalen”.

Natuurfoto’s

De nieuwe polikliniek Mammacare heeft een grote wachtruimte met comfortabele stoelen en negen onderzoeks- en spreekkamers. De kleur groen, in verschillende tinten, geeft de ruimte een frisse, natuurlijke uitstraling. Dit wordt verstrekt door de houtaccenten en grote natuurfoto’s van margrieten. “We gaan de opening later dit jaar nog samen met onze patiënten vieren. Als de coronamaatregelen dat toelaten willen we dat doen in oktober, tijdens de borstkankermaand”, besluit Patricia.

Meer informatie over Mammacare vind je op de website van het ETZ.

Reageer op dit bericht