ETZ: zonder operatie wond in slokdarm hechten

etz

De MDL-artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg hebben via een lange, dunne slang (endoscoop) een gaatje in de slokdarm van een patiënt gehecht. Het is voor het eerst in Nederland dat MDL-artsen deze (minimaal invasieve) techniek toepassen. “Daarmee hebben we een zware her-operatie bij deze patiënt kunnen voorkomen”, zegt MDL-arts Robert Laheij.

Foto: ETZ Fotografie & Film/Marc van Geijn

Italiaanse specialist

De ingreep vond plaats onder supervisie van de Italiaanse specialist dr. Luca Cirillo, die speciaal hiervoor uit Italië was ingevlogen. Samen met de MDL-artsen Robert Laheij en Robbert Eichhorn repareerde hij een gaatje in de slokdarm van de heer Buijs (51) uit Zaltbommel. Deze patiënt is in februari geopereerd aan slokdarmkanker. “Ondanks dat de operatie toen goed is gegaan, kreeg ik na een aantal dagen last van een lekkage tussen de slokdarm en de longen”, blikt Buijs terug.

“Daardoor kwam steeds voedsel in mijn longen. Omdat rust niet hielp, is uiteindelijk een grote stent geplaats. Maar die kan niet eeuwig blijven zitten. En een nieuwe operatie was door mijn zwakke conditie geen optie. Gelukkig kwam ik contact met dr. Laheij, die me vertelde over de nieuwe techniek waarmee zonder operatie de opening in mijn slokdarm kon worden gehecht”.

Spannend boek

“We hebben het gaatje ontzettend mooi dichtgemaakt”, blikt Laheij op de geslaagde ingreep terug. “Daardoor zijn de spijsvertering en de luchtwegen weer twee aparte systemen bij de heer Buijs. Hij krijgt nu nog sondevoeding, maar mag over enige tijd weer normaal eten en drinken.” Voor de heer Buijs was de ingreep om twee redenen heel spannend. “Allereerst gaat het om een nieuwe techniek, waarbij het afwachten was of die ook bij mij zou werken. En verder was het bijzonder om alle zorgverleners aan mijn bed voortdurend Engels te horen praten. Ik heb het daardoor ervaren als het lezen van een spannend boek”.

Laheij legt uit hoe de nieuwe techniek bij de heer Buijs is toegepast: “We hebben een soepele, buigzame slang – de endoscoop – via de mond naar de slokdarm gebracht. Aan het uiteinden van deze slang zitten camera, naald en draad, die we op afstand bedienen. Voor de navigatie maken we gebruik van een beeldscherm. Endoscopisch hechten is geen gemakkelijke techniek, maar we hebben die ons graag eigen gemaakt.”

Voordelen voor patienten van ETZ

De MDL-artsen van het ETZ gaan zich nu verder in de nieuwe techniek bekwamen. Laheij: “We gaan hier meer patiënten mee helpen. Endoscopisch hechten kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn bij complicaties na een chirurgische ingreep. We kunnen op deze wijze openingen hechten die onder meer zijn ontstaan na het verwijderen van poliepen in maag of darm.” Laheij somt de voordelen voor de patiënten op:  “Ze kunnen weer eerder naar huis en herstellen sneller, dan na een gewone operatie. Bovendien hebben ze veel minder last van pijn.”