Exclusieve expositie over nachtburgemeester in Kunstpodium T

Dat een stad een Nachtburgemeester heeft, is tegenwoordig eigenlijk al niets nieuws meer. Maar Tilburg heeft een rijkere Nachtburgemeester-traditie dan de meeste mensen denken. 

Daarom brengt Kunstpodium T van 20 maart – 7 juni een exclusieve expositie van portretten van de Nachtburgemeesters in Tilburg. Deze wordt feestelijk ingeleid. Tevens is de expositie bedoeld om het bedrag voor een portret van de oer nachtburgemeester, Rockin’ Louis in te zamelen.

Op 8 december 2013 had de toenmalige Nachtburgemeester van Tilburg, Godelieve Engbersen, ineens een verrassing: Met veel tamtam werd het allereerste Nachtburgemeestersportret gepresenteerd. Kunstenaar F. van der Meer (o.a. bekend van Ferry van de Zaande) ontwierp haar portret. En daar bleef het niet bij, want al snel ontstond een portrettenreeks waarbij de ene na de andere (voormalige) Tilburgse Nachtburgemeester geportretteerd werd.

Nu, een kleine anderhalf jaar later, is het dan ook tijd voor een expositie. De eerste keer dat alle huidige Nachtburgemeestersportretten publiekelijk naast elkander te bezichtigen zijn. En dat mag worden gevierd! Daarom opent Kunstpodium T op vrijdagavond 20 maart a.s. feestelijk deze unieke expositie. Met muzikale inlijsting en een eigenzinnige invulling van de avond van diverse (voormalige) Nachtburgemeesters.

Nachtburgemeesters in Tilburg sinds 1986

Hoewel het ambt van een officiële Nachtburgemeester eigenlijk pas in 2006 in Tilburg geïntroduceerd werd,  had onze stad al decennialang officieuze waarnemers van deze titel. Zo volgde het duo René van Densen en Troy Titane (de eerste twee officiële Nachtburgemeesters) de ‘cultuurpas’  Wilbert van Herwijnen op, die op zijn beurt eigenlijke opvolger was van Rockin’ Louis, de allereerste officieuze Nachtburgemeester van Tilburg.

De Tilburgse Nachtburgemeesters op een rijtje

  • Rockin’ Louis (1986 – 1993)
  • Wilbert van Herwijnen (1993 – 2006)
  • René van Densen & Troy Titane (2006 – 2008)
  • Cees van Raak & Brams Govers (2008 – 2009)
  • Zeus Hoenderop (2009 – 2011)
  • Godelieve Engbersen (2011 – 2013)
  • Gert Brunink (2013 – heden)

Begin van een lange portrettenreeks

Zeus Hoenderop – zelf Nachtburgemeester van Tilburg tussen 2009 en 2011 – geeft voor deze gelegenheid podium aan de portretserie van Nachtburgemeester van F. van der Meer: “Deze portretten tonen aan hoe het Nachtburgenmeesterschap in Tilburg kleur en invulling is gegeven. Geen van de Nachtburgemeesters was met een ander te vergelijken. En hopelijk is dit nog maar het begin van een heel lange portrettenreeks!”

“Het zal fantastische zijn om alle portretten op een rij te zien, ik kijk er naar uit!” – Nachtburgemeester Gert Brunink

Rene-van-Densen copy (1)