Falcon, parel aan de Piushaven

Een uniek winkel- en horecaconcept. Dat is wat Martin Huijbregts, eigenaar van Fiori, voor ogen heeft met het voormalige pand van ‘Regenkleedingfabriek Brabant’, later omgedoopt tot Falcon, aan de Piushaven. Met ruimte voor een lunchroom, een restaurant, een woonwinkel en beauty en design. Maar ook een platform voor kunst­projecten. Een voor Tilburg uniek concept: winkelen, werken, eten en drinken. En dat alles met uitzicht op de fraaie Piushaven.

Het pand aan de Piushaven is een ontwerp van de bekende Tilburgse architect Jos. Donders. Het is nog één van weinige overgebleven fabriekspanden uit het rijke textiel­verleden van Tilburg. Het gebouw bestaat uit twee delen: het eerste deel uit 1933 heeft een houten sheddak, het tweede deel uit 1937 is voorzien van een stalen sheddak. Beide delen zijn later verbonden door een overdekte gang. Het gebouw is in 1964 grondig verbouwd en van de oorspronkelijk gevel is weinig overgebleven.

Martin Huijbregts, een ervaren ondernemer die de afgelopen 30 jaar in de bloemen- en interieurwereld zijn sporen heeft verdiend met zijn zaak Fiori, heeft het pand van de gemeente Tilburg gekocht. Samen met René Maas, eigenaar van Maas-Jacobs ontwikke­laar en aannemer uit Zundert, en het Tilburgse architectenbureau Bedaux de Brouwer gaat hij de uitdaging aan voor de herbestemming en transformatie van het Falcon-pand.
“De onderdelen van het plan versterken en vullen elkaar aan: inspiratie opdoen en samen beleven, want delen is vermenigvuldigen”, aldus initiatiefnemer Martin Huijbregts.

Op donderdag 13 maart hebben de betrokken partijen samen met Berend de Vries, projectwethouder Piushaven, het plan voor de herontwikkeling van het pand gepresen­teerd. “Het plan laat een uitdagende combinatie van behoud van ons rijke textiel­verleden met een eigentijds inhoudelijke concept zien”, aldus Berend de Vries: “Het Falcon-pand heeft alles om een nieuw pareltje aan de Piushaven te worden.”

“De bestaande structuur van het oude gebouw wordt zo veel mogelijk in stand gehou­den en in oude luister hersteld. De rauwheid blijft gehandhaafd, zodat de charme en de ziel niet verloren gaat”, aldus Martin Huijbregts: “De gevel aan de Piushaven is nu erg gesloten en Bedaux de Brouwer heeft al nagedacht hoe deze geopend kan worden.”

Insteek is ook om het gebouw duurzaam te maken. Zo is het sheddak erg geschikt om zonnepanelen toe te passen. Aan de achterzijde wordt een flink parkeerterrein aangelegd. De bezoekers kunnen de gang die de twee gebouwdelen verbindt, gebruiken om geheel overdekt naar de haven te wandelen. Het wordt een levendig binnenstraatje, waar leuke activiteiten plaatsvinden. Het pand krijgt aan de kant van de Piushaven grote poortdeuren die de bezoeker verleiden het gebouw te bezoeken.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het verleden, heden en de toekomst van het pand is er een expositie ingericht. Die is elke zaterdag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur aan de Piushaven 20.