FAQ in Tilburg: alles over de processierups

processierups

Het is al weken een hot topic in Nederland: de eikenprocessierups. Of het nu gaat om processierups knuffelen of over de strooptocht naar aftersun met Aloë Vera. We zijn er maar druk mee! Niet gek, want de haartjes van de rups, die overigens met het blote oog niet te zien zijn, zorgen onder andere voor jeukaanvallen, irritatie en huiduitslag. 

Gemeente Tilburg is al weken lang druk bezig om de nesten van de processierups weg te halen. Maar door deze enorme toename in het aantal nesten, meer dan drie keer zoveel als vorig jaar, is het roeien met de riemen die ze hebben.

Nesten verwijderen & melding maken

De gemeente probeert de nesten voornamelijk te verwijderen op plekken waar veel mensen komen. Dat geldt alleen voor de openbare ruimte, dus niet voor bosgebieden of op particulier terrein. Locaties die als eerste worden aangepakt zijn bijvoorbeeld: scholen, speelplekken, ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Doordat de wachttijd kan oplopen tot twee weken, worden bomen tot die tijd afgezet met een rood/wit lint. Zorg dat je deze bomen ook echt ontwijkt!

Het is belangrijk om meldingen van nieuwe locaties van de processierups te blijven doen via de gemeente. De afgelopen weken/maanden kwamen al 2200 meldingen binnen. Een melding doen kan via de BuitenBeter app of via het Centraal Meldpunt.

Tips tegen brandhaartjes

Inmiddels vliegen de tips om van de brandhaartjes van de processierups af te komen je om de oren. Kun jij nog wel wat tips gebruiken? Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Draag lange mouwen/lange broek in en rondom bossen;
  • Spoel je huid af als je in aanraking ben gekomen met de brandhaartjes. Ga niet niet wrijven of schrobben, daar verspreid je ze juist mee;
  • Gebruik een föhn om vastzittende haartjes te ‘verbranden’;
  • Gebruik een plakroller/plakband om vastzittende haartjes te verwijderen;
  • Gebruik producten met menthol of Aloë Vera om klachten te verzachten;
  • Was besmette kleding op 60 graden om van de haartjes af te komen.

Wanneer verdwijnen de rupsen?

De rupsen ontpoppen zich tot nachtvlinders (motten) in juli. Echter, de brandharen verdwijnen niet met de motten mee en kunnen nog zes tot acht jaar schadelijk zijn.