Nieuws

Bevrijdingsdag
Let op! Dit artikel is al 666 dagen oud en wellicht niet meer relevant

FAQ in Tilburg: de bevrijding van Tilburg, Dodenherdenking & Bevrijdingsdag

Als redactie van Tilburg.com krijgen we regelmatig vragen over de stad. Over openingstijden, evenementen, nieuwe winkels, horecazaken en meer. Natúúrlijk geven we jullie maar al te graag antwoord op alle vragen over Tilburg, maar waarom zouden we de meest gestelde vragen niet gewoon delen? Wel zo handig: want er zijn een aantal onderwerpen die wel héél erg vaak terugkomen.

Wanneer werd Tilburg eigenlijk bevrijd?

FAQ

Foto: Regionaal archief Tilburg

De laatste strijd om Tilburg (tegen de Duitse troepen) duurde van 14 tot 27 oktober 1944 in Broekhoven en kostte 54 burgers het leven. Op 27 oktober volgde de bevrijding van Tilburg door de geallieerden. Acht dagen na de bevrijding, op 4 november, werd er bij het Paleis-Raadhuis voor op het Willemsplein een grote feestelijke militaire parade gehouden inclusief toespraak van burgemeester Jan van de Mortel. De gevolgen van de oorlog hadden echter nog een korte nasleep: op 1 en 2 februari 1945 stortten er twee V1 vliegtuigen neer in de Minister Talmastraat en pension Huize Mariëngaarde.

Hoe ziet de Dodenherdenking in Tilburg eruit?

Wist je dat Tilburg sinds 2017 een Vrijheidspark heeft? De Factoriumtuin werd destijds omgetoverd tot een Vrijheidspark met herdenkingsmonumenten. Op 4 mei kan iedereen zich hier verzamelen voor de jaarlijkse Dodenherdenking. Om 20.00 uur wordt hier gezamenlijk twee minuten stilte gehouden, waarna kransen en bloemen gelegd worden bij de monumenten in het park. Daarna nodigt de gemeente bezoekers uit voor een kop koffie of thee in de foyer van het Factorium. Ben je benieuwd naar het volledige programma van Dodenherdenking? Lees dan even dit artikel.

Wat wordt er op Bevrijdingsdag in Tilburg georganiseerd?

Op Nationale Bevrijdingsdag heeft gemeente Tilburg in samenwerking met het Oranje Comité voor de vierde keer een Bevrijdingsconcert georganiseerd. Het concert vindt plaats in de Tilburgse Piushaven op zaterdag 5 mei om 20.30 uur. Het Festival Orkest van het Zuiden, Dutch Pipes & Drums en een aantal Tilburgse solisten brengen deze avond een muzikaal programma. Naast het officiële Bevrijdingsconcert worden er door de stad heen een aantal feesten georganiseerd. Benieuwd welke? Check dit artikel.

FAQ Tilburg

Heb jij nog prangende vragen over een onderwerp in Tilburg? Vraag jij je al tijden iets af? Laat het ons dan weten, wij zoeken het graag voor je uit en zetten de meest gestelde vragen voor je op een rij. Eerder beantwoordden we al vragen over Midi, Plan-T, het Wapen van Tilburg, Flying Tiger, Jumbo Foodmarkt, het Stadsstrand, de Primark, het Spoorpark en veel meer. Antwoorden op deze vragen vind je hier.

Reageer op dit bericht