Festival Mundial wil afvalvrij worden

Festival Mundial heeft een drie-jaren plan ontwikkeld om tot een afvalvrij en schoon festival te komen. Dit jaar wordt op 27, 28 en 29 juni een start gemaakt met het Groen, Groener, Groenst project om Festival Mundial uiteindelijk volledig afvalvrij te kunnen produceren en waarbij het – onvermijdelijke – afval weer omgezet wordt naar grondstoffen.

Samen met de Afvalspiegel werd het initiatief genomen tot een schoon en afvalloos Festival Mundial. Zowel front- als backstage worden er in dit eerste jaar van het project al flinke stappen gezet. Er wordt aan de slag gegaan met bewustwording bij bezoekers en inventarisatie bij leveranciers zodat we het festival in drie jaar tijd afvalvrij kunnen produceren. Tijdens het festival worden de bezoekers op allerlei verrassende manieren geconfronteerd met afval en de rol die zij daarin kunnen spelen.

Afvaltoren
Het begint met een groene boodschap op station Tilburg CS. Gevolgd door de entreepoort van het festivalterrein, een blikvanger van gerecyclede materialen. Een Afvaltoren in samenwerking met ASN Bank waar naar boven geklommen kan worden om afval te scheiden en vervolgens weer terug naar beneden via een glijbaan. De Groene Vrijwilligers die de bezoekers helpen bij het scheiden van afval op de juiste manier en tevens afvalweetjes ten gehore brengen. Een workshop ‘Afval daar zit muziek in’ waarbij van restmateriaal instrumenten gemaakt worden. Een experimentele rookvrije VIP-buitenruimte om roken te ontmoedigen maar ook om sigarettenpeuken als hardnekkig afval te voorkomen. Mobiele afvalbakken waar je beloond wordt met een stuk fruit bij het op de juiste manier weggooien van afval. Tevens zal de Afvalspiegel tijdens het festival – zichtbaar voor het publiek – de afvalstroom analyseren.

groenermundial

Groen, groener, groenst
We vragen organisatoren, standhouders, horeca, artiesten, bezoekers en alle andere betrokkenen bewust om te gaan met hun afval. Het afval dat ontstaat, sorteren de bezoekers en medewerkers gedurende het festival over verschillende afvalbakken. Dit wordt na afloop afgevoerd en als grondstof hergebruikt. Ook met leveranciers, horeca en cateringpartijen zijn gesprekken gaande om samen in drie jaar tijd tot een afvalvrij festival te kunnen komen. Een festival volledig afvalvrij produceren is niet in één jaar te realiseren, daarom is er een drie-jaren plan ontwikkeld (Groen, Groener, Groenst!) en zijn er verschillende partners gevonden die deze ambitie ondersteunen: ASN Bank, Gemeente Tilburg, Attero en de Afvalspiegel. Het groene gedachtegoed wordt gedeeld met organisatoren van andere Tilburgse festivals en evenementen met uiteindelijk doel: een afvalvrije en schone evenementenstad.

Lees hier meer.