Fitte vogels in de Vogeltjesbuurt

Op 1 september 2014 klinkt het startschot van een bijzondere uitdaging in de Tilburgse
Vogeltjesbuurt. De volksbuurt mag nu dan wel (culinair) op de kaart staan dankzij Roy Donders en zijn worstenbrood met spek, de tijden gaan veranderen… Ruim 25 bewoners maken vanaf 1 september in 100 dagen een start aan een gezondere levensstijl! In vijf teams en onder begeleiding van arts, fysio, diëtist en (sport)coaches uit de buurt.

Achtergrond
Vorig jaar bleek uit onderzoek dat in de Vogeltjesbuurt beduidend meer kanker, luchtwegaandoeningen en overgewicht voorkomt. Voor een groot deel van de bewoners was dit het zetje in de juiste richting om er nu echt iets aan te doen. Inspiratiebron is Jacky Leijten die vorig jaar (toen nog) volledig ongetraind maar met steun van de hele buurt meedeed aan Alpe D’HuZes als daad voor zijn doodzieke moeder. Komend jaar gaat hij weer. Nu fit, met een team en gesponsord door Roy…

Fitte Vogels
Maar eerst gaat de buurt aan de bak: 100 dagen lang sporten, gezond eten en afvallen natuurlijk. Gewoonlijk eet men hier ouderwetse pot. Weinig groente en fruit. Veel friet, aardappelen, vlees en frisdrank. Veel mensen zijn te zwaar en zitten niet lekker (genoeg) in hun vel. Daar willen ze nu iets aan doen!
Er zijn vijf teams met een zeer gemotiveerd hoofdpersoon en vijf tot tien teamgenoten. Team Petra, team Marcel, team Rini, Team Theo en jongerenteam Kayleigh hebben bij de fysiotherapeut en de huisarts een lichamelijke check gedaan. Hierop stellen de sportcoaches en diëtist het fitprogramma samen en dan gaan ze vanaf maandag 1 september aan de slag! Samen sporten, koken en gezond eten. Na de 100 dagen is het niet afgelopen: “Dit moet het begin worden van een nieuwe manier van leven”, aldus deelnemer Marcel (30). En zo zegt Rien (54): “Ik wil van de insuline af. Daarvoor zal ik het heel anders moeten gaan aanpakken”. Kayleigh (14): “Ik was in januari zelf begonnen. Dat ging in het begin heel goed, maar werd later moeilijker. Ik heb er zin in om na de zomervakantie met heel veel andere buurtgenoten een nieuwe start te maken!’.

Kick off
Iedereen is op 1 september om 18.00u welkom in wijkcentrum De Spijkerbeemden, Donsartostraat 4 Tilburg, om de deelnemers succes te wensen. Ze tekenen een contract en wie durft gaat op de weegschaal. Op de sappentrapper trap je zelf je smoothie bij elkaar en verder zijn er razend gezonde hapjes en de beste wensen van de hele buurt.

Subsidies
De financiering komt van Tilburgs Akkoord, Vernieuwend Sportaanbod en het Bergmansfonds. Daarnaast leveren huisartsenpraktijk Ingang Zuid, ProFit, Diëtist Maria Bok (Cabron), Sportbedrijf Tilburg, Fontys Hogeschool, ContourdeTwern, GGD maar ook lokale sportclubs en ondernemers gratis mensen en inzet.

FOTOBIJSCHRIFT: In de film Het Avontuur van de Vogeltjesbuurt speelden de bewoners het na, maar nu gaan ze echt aan de slag met sport en gezond eten!