Fontys Hogeschool ICT biedt online onderwijs aan 3056 ICT-studenten

Fontys Hogeschool ICT

Sinds vrijdag 13 maart 2020 zijn alle leslocaties van Fontys gesloten i.v.m. de aangescherpte richtlijnen rondom het coronavirus (Covid-19 ). Hierdoor is fysiek onderwijs geven en volgen op dit moment geen optie. Het onderwijs gaat echter wel door. Zoals vele andere Fontys opleidingen biedt ook Fontys Hogeschool ICT (FHICT) online onderwijs aan.

Een hele uitdaging voor het grootste Fontys instituut met 3056 (internationale) ICT-studenten en 250 docenten in zowel Tilburg als Eindhoven. De ervaringen zijn tot nu toe positief. “Snel schakelen en flexibiliteit van zowel docenten als studenten is de sleutel,” aldus Koen Suilen, docent bij FHICT. Door kennis, expertise en bestaande online tools binnen het ICT-instituut kon er heel snel geschakeld worden. Afgelopen maandagochtend konden dan ook alle studenten en medewerkers van start in de online lesomgeving.

Van woonkamer tot multifunctionele lesruimte

Menig woonkamer van een docent is afgelopen dagen omgetoverd tot multifunctionele lesruimte. Zo staat prominent op veel eettafels een laptop met een extern beeldscherm. Vergaderen, communiceren, lesgeven en de dagelijkse koffieautomaat gesprekken worden online gevoerd. Dit alles om de studenten online onderwijs te kunnen bieden. Dit gebeurt met o.a. BigBlueButton en Microsoft Teams. Over laatstgenoemde is Bjorn Hamels, startsemestercoördinator FHICT Tilburg, erg te spreken. “Het is een heel makkelijk systeem waar je je beeldscherm kunt delen, maar ook veel kunt zenden en de interactie aan kunt via o.a. de chat of een video-call. FHICT faciliteert hierin met uitgebreide handleidingen. Ook worden er onderling veel tips gedeeld en wordt er iedere dag geëvalueerd.” Big Blue Button, een web conferencing systeem, is ook een veelgebruikte tool. “Perfect voor het geven van een webinar bijvoorbeeld,” vertelt Bjorn enthousiast.

Voor FHICT is het gebruik van de online tools niet nieuw. Deze werden al gebruikt in de innovatieve onderwijsomgeving. Nu worden functionaliteiten natuurlijk extra benut en maken er ook meer studenten gebruik van. Kennis, ervaring en expertise was dus al in huis waardoor er snel geschakeld kon worden.

ICT-studenten schakelen snel naar online leeromgeving

“Je merkt wel dat onze ICT-studenten heel snel en makkelijk uit de voeten kunnen met deze online tools. Ze werken natuurlijk dagelijks met hun laptop en pikken online dingen snel op,” aldus Floor van Hees, o.a. coördinator Student+ FHICT Tilburg. Zij coacht haar studenten nu zo goed als het kan op afstand via de app of met een video-call. Docent Jacques de Roij licht toe dat met name de manier van onderwijs geven anders is. “Hoewel we momenteel in een online leeromgeving werken, lijkt het toch meer op het traditionele onderwijs, waarbij de docent vertelt aan de student wat hij of zij die dag moet gaan doen. Een omslag voor FHICT die op de fysieke leslocaties de focus juist legt op werken in een innovatieve leeromgeving en daar vooruitstrevend in is.” Betreft het inzetten van tools geldt vooral binnen FHICT het motto: doe vooral wat voor jou het beste werkt. Zo kan de ene docent de ene tool intensief inzetten en de andere docent de andere tool.

Structuur en planning

Docenten starten nu vaak hun dag met een gezamenlijke online afspraak met collega’s om te bespreken wat het plan is van die dag, of er nog tips zijn en wat bijvoorbeeld wel of niet heeft gewerkt de vorige dag. Maar ook welke student extra aandacht nodig heeft. “Vervolgens wordt er een online team opgestart waarbij diverse studenten zijn ingedeeld en vragen kunnen stellen via de chat. Daarna gaan de studenten zelfstandig aan de slag met een opdracht. Aan het einde van de dag is er weer een terugkoppeling met de studenten,” licht Floor toe. “Daarna volgt meestal een videoconference met een aantal collega’s en kijken we waar we elkaar kunnen helpen en waar we tegenaan liepen. Zijn alle plannen gelukt van vandaag? En dan weer een opzet maken voor de volgende dag.”

Online interactie en digitaal koffiedrinken

“Online interactie is zeer belangrijk,” merkt docent Erdinc Sacan op. “Hoewel het soms wel een uitdaging is met drie kleine kinderen en je vrouw die ook thuis werkt. Als je kind van 6 toch de kamer binnenkomt om “hallo” te zeggen tegen papa is het helemaal niet erg. In deze moeilijke tijden hebben we allemaal humor nodig.” De studenten zijn tot nu toe ook positief. “Online lessen zijn voor ons redelijk nieuw, wel hebben we al eerder een online omgeving gehad waar lessen vanuit huis terug te kijken waren. Hierdoor weten we snel alles te vinden. Les krijgen met videobellen is wel nieuw,” zegt Britt van der Knaap, ICT & Software Engineering student. Student ICT & Media Design Lisanne Verbeet vindt het nu ook nog prima te doen maar mist wel haar medestudenten. “Normaal kun je even kletsen of sparren met een medestudent. Nu gaat dat niet en dat is jammer.” Docent Koen lost dit probleem op door met collega’s digitaal koffie te drinken. “Fijn om zo ervaringen uit te wisselen en het gevoel onderdeel te zijn van een team.”

Samen de schouders eronder zetten

Bij FHICT zetten ze dus samen de schouders eronder. “We hebben immers een inspanningsverplichting naar studenten. Het kan ook gewoon, dus waarom niet? Belangrijk is wel om verwachtingen bij te stellen en vertrouwen te hebben in studenten en collega’s,” zegt Koen. Lisanne denkt het ook nog wel even vol te houden. “Zorg dat je een tijd met jezelf afspreekt om te beginnen en blijf niet te lang in bed liggen. Neem ook op tijd pauze. Ga lekker naar buiten of lunchen zo kun je daarna weer fris aan het werk.” Het scenario dat het kabinet in samenspraak met het RIVM en medisch specialisten heeft gekozen is om het virus maximaal te controleren. FHICT sluit zich hier volledig bij aan. Dat betekent dat er in ieder geval geen onderwijs fysiek op locatie zal plaatsvinden tot en met 6 april 2020.  De hogeschool hoopt dat de situatie snel onder controle is, maar uiteindelijk staat gezondheid op nummer een. Dat is voor nu het allerbelangrijkste.