Fotografe Merel van Dooren: “Tilburg is mooi door de verhalen van de mensen!”

merel van dooren

Ze kreeg ‘tentarrest’ als ze op vakantie de wegwerpcamera’s van haar ouders volschoot, heeft van kleins af aan altijd al een camera bij en begon zo’n drie jaar geleden met Humans of Tilburg: fotografe Merel van Dooren. Zo’n 300 portretten van Tilburgers met prachtige verhalen verder is het tijd voor de volgende stap: een boek.

Foto’s: Camiel Donders (Drawing Light)

De geboren Tilburgse heeft een passie voor fotografie en de stad Tilburg en combineert dat in het project Humans of Tilburg waar ze enorm veel tijd en liefde in steekt. “Ik ben opgegroeid in Middelbeers en had toen al het idee om zo’n Facebookpagina op te richten. Maar in Beers ben je daar in een halfjaar klaar mee.”

En dus werd Tilburg de stad waar ze haar idee werkelijkheid maakte. “Bij ons in het dorp had je een tweedeling. Je ging of naar Tilburg, of naar Eindhoven. Ik vond Tilburg altijd al een heerlijke stad en kwam er vaak. Ik koos ervoor om hier te gaan wonen en woon er nog steeds met heel veel plezier.”

‘Het is tof om de stem van mensen te verspreiden’

Het idee om een Humans of Tilburg pagina op te zetten, begon toen Merel de Facebookpagina Humans of New York ontdekte. “Toen ik Humans in New York zag, dacht ik: dit is echt super leuk, je kunt gewoon alles aan iedereen vragen. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar hoe mensen in het leven staan. Dat gecombineerd met vette fotografie en de kans om de stem van mensen te verspreiden, vind ik heel tof. Het is ook echt een uitdaging. Je leert iemand in twintig minuten kennen en moet een verhaal en foto hebben waar degene blij mee is.”

En dus ging Merel drie jaar lang de straat op om wekelijks willekeurige Tilburgers te ondervragen en fotograferen. “Ik stap gewoon op ze af en stel ze een open vraag.” Dit levert talloze prachtige verhalen op. “Het portret van Albert Siebelink blijft me altijd bij. Ik kon hem niet peilen en durfde hem in eerste instantie ook niet te interviewen. Maar toen ik hem ging interviewen, merkte ik echt een soort liefdesklik met hem. Uiteindelijk viel alles samen; de foto en het verhaal.”

“Een paar maanden later overleed hij aan kanker. Op zijn sterfbed heeft hij gevraagd of hij mijn foto mocht gebruiken; dat is het mooiste compliment dat je als fotograaf kunt kijken.”

Ook een ander verhaal blijft haar bij. “Het is ook weleens spannend om iets te publiceren. Ik heb bijvoorbeeld ooit een jongen geportretteerd die depressief was en dj is. Hij vond het eng omdat hij bang was dat dit gevolgen zou hebben voor zijn dj-carrière. Uiteindelijk kreeg hij mega veel liefdevolle reacties en steeg zijn zelfvertrouwen gigantisch, dat maakt me blij.”

merel van dooren

‘Picasso heeft ook nooit een opleiding gevolgd’

Hoewel Merel een achtergrond in de zorg heeft, is ze nu fulltime aan het fotograferen. Ze werkt parttime als fotografe bij reclamebureau BRANDRS. Daarnaast heeft ze met haar bedrijfje Merel-Pics een fotostudio aan huis en legt ook nog eens veel bedrijven en celebraties op de gevoelige plaat.

“Ik heb heel mijn leven een passie voor fotografie gehad. Vroeger op vakantie in Frankrijk schoot ik de wegwerpcamera’s van mijn ouders al vol met foto’s van mijn broertje. Dan kreeg ik tentarrest. Van mijn eerste centjes kocht ik een digitale camera. Dan gingen we met vriendinnen op stap en was ik constant aan het fotograferen.”

Toen ze in de zorg werkte, privé wat narigheid meemaakte en tegen een burn-out aan zat, koos ze ervoor om zich volop op fotografie te storten. “Ik vond vorige week een dagboekje van vroeger waarin stond dat ik als droom had om fulltime fotografe te worden. Dat is nu al gelukt. Natuurlijk blijf ik dromen. Ik zou het mega gaaf vinden om een shoot te doen voor &C Magazine van Chantal Janzen en Linda.”

In het begin kreeg ze nog weleens te maken met kritiek van beroepsfotografen die allerlei opleidingen hadden gevolgd. “Dan merkte ik echt dat mensen dachten: heb je dat jonge meisje weer dat ineens allemaal opdrachten krijgt. Maar als je gewoon passie voor iets hebt en er vol voor gaat, krijg je het ook voor elkaar. Picasso heeft ook nooit een opleiding gevolgd.”

‘Iedereen poept en veegt zijn reet af’

Terug naar haar kindje: Humans of Tilburg. “Het is voor mij een grote therapiesessie. Je gaat echt nadenken over dingen die mensen zeggen en het op jezelf reflecteren. Of juist antwoord proberen te krijgen op vragen die je zelf hebt. Niemand is meer waard dan een ander. Iedereen poept en veegt zijn reet af en zo heeft iedereen op een bepaalde manier wel dezelfde problemen.”

“Het is ook altijd heel erg toevallig. Als ik bijvoorbeeld zelf liefdesverdriet heb, tref ik iemand met een soortgelijk verhaal en als ik iemand heb verloren, tref ik iemand met zo’n verhaal.”

‘De verhalen maken de stad’

Voor Merel is Tilburg de stad waar ze zichzelf thuis voelt en het liefst nooit meer weggaat. “Ik wil hier in principe blijven wonen. Tenzij ik bijvoorbeeld door Vogue wordt gevraagd voor een shoot in Amerika; dan ben ik weg. Maar zover is het nog lang niet,” grapt ze.

Voor haar zit de schoonheid van de stad niet zozeer in de gebouwen of evenementen, maar juist in de mensen. “Tilburg is geen mooie stad. Ik vind het een mooie stad, maar vooral door de mensen die er wonen. Tilburg is mooi door de verhalen van de mensen!”

‘Dit boek is echt voor de Tilburgers’

En dus besloot Merel om de verhalen en portretten van Tilburgers te bundelen in een boek. “Met een boek ga je toch echt de geschiedenis in, dat is wel kicken!’’ Dat idee had ze overigens al veel langer. “Vroeger wilde ik schrijfster worden. Het probleem is alleen dat ik gigantisch slecht ben in spelling.”

Uiteindelijk heeft ze met Dré Stevens (Gianotten Printed Media), Marc Meeuwis (Citymarketing Tilburg), Miriam Swaans (eindredactie) en Julien Arts (grafisch vormgever) een aantal partners gevonden die haar droom kunnen realiseren. “Dit boek is echt voor de Tilburgers. Met liefde gemaakt en zonder eigen belang. Je leert Tilburg en de mensen kennen.”

Het boek ligt op 24 november in de winkel en is van 17 september t/m 1 november te pre-orderen voor €18,50. Daarna betaal je €24,95 voor het boek. Met het realiseren van het boek is Merel nog niet uit gedroomd. “Er komt vanzelf wel een deel II. Het zou ook super zijn als Humans of Tilburg meer een merk wordt. Met kleding, accessoires en misschien wel een bènkske in de stad.”

Makers van Tilburg

Tilburg is een stad van makers: filmproducenten, muziekmakers, kunstenaars, dans-, musical-, circusartiesten en ga zo maar even door. In de interviewreeks ‘Makers’ vertelt Tilburg.com in samenwerking met Citymarketing Tilburg inspirerende verhalen van creatieve makers uit de stad. Houd je van deze verhalen? Check dan ook eens het inspirerende verhaal van ontwerper Melik Alphankunstenaar Pee-JayFriandriesRapper Aristoteles en het horecagezin dat aan het roer van ’t Elfde Gebod, Gin Fizz en The Cat’s Back staat.