Nieuws

Let op! Dit artikel is al 875 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Fotoserie Factorium: thuis bij Tilburgse talenten

Het nieuwe cursusjaar bij Factorium Podiumkunsten is weer begonnen. Na een lange zomervakantie kan een grote groep podiumkunstenaars weer verder met hun grote passie.

Fotografie: Maria van der Heyden

Ze hebben bij Factorium Podiumkunsten een groot aanbod aan lessen, cursussen en workshops op het gebied van de podiumkunsten: muziek (pop, jazz, wereldmuziek, licht en klassiek), dans, theater en musical.

Factorium Podiumkunsten biedt veel ontplooiingsmogelijkheden op dat gebied. Tegelijkertijd speelt een belangrijk onderdeel van de cursus zich thuis af, en daar heb je geen docenten. Hier telt alleen jouw motivatie en de wil om beter te worden. Factorium heeft in een fotoserie een aantal Tilburgse talenten vastgelegd terwijl ze juist dát doen. Wij vroegen de cursisten waarom ze gekozen hebben voor Factorium.

Eva Kalis (22) klassiek ballet

Eva-Kalis-630
Student jeugd studies

“Toen ik ging studeren in Tilburg heb ik geïnformeerd bij mijn dansdocent in Etten-Leur wat een goede dansschool is in Tilburg. Ik was vooral op zoek naar klassiek en goede technieklessen en een fijne sfeer. Toen heb ik een proeflesje gevolgd bij het Factorium en ik was meteen super enthousiast. Ik had les van Monique Sanders, zij is nog steeds super goed en ze let heel goed op je techniek. Ze geeft iedereen evenveel aandacht, of je beter bent maakt niet uit, ze behandelt iedereen gelijk. Daarnaast hangt er een heel ontspannen sfeer. Ik kan het nu ook goed vergelijken, want ik studeer sinds een week in Utrecht en heb daar vorige week een proeflesje gedaan, ik mis het Factorium nu al. Het is zo’n bijzondere combinatie van goede lessen, maar ook plezier en ontspanning en dat maakt het gewoon heel leuk eigenlijk.”

Maurice Smeets (42) bandworkshop

Maurice-630
Vader van drie meiden, werkt in de financiële administratie

“Ik had altijd al de droom om in een band te spelen. De basgitaar alleen thuis spelen is voor mij de moeite niet waard. Als beginnende muzikant kun je niet zomaar bij een band aansluiten. Je moet dan vaak al goed kunnen spelen. Bij Factorium kun je gelijk starten en als beginner meteen ervaren hoe het is om in een band te spelen. Je krijgt echt goede begeleiding. Daardoor heeft ons bandje heeft in een korte periode al een aantal popnummers gewoon écht leren spelen. Dat geeft me zoveel plezier, het is echt heel gaaf.”

Wendy van Leeuwen (10)  klarinet en dans

wende-630
Scholier basisschool

“Mijn mamma geeft les bij Factorium. Verder is het een heel leuk gebouw en er zaten al kinderen van mijn klas op les. Ik zit net in een nieuwe groep en ik heb nu al drie beste vriendinnen daar. Juffrouw Sanderijn kan heel goed dansen en ze weet van iedereen meteen de voornaam. Ze zorgt ervoor dat iedereen meteen een goede band heeft met elkaar. Klarinet volg ik bij meneer Paul. Je krijgt van hem 1 op 1 les. Dit vind ik heel fijn want als je iets niet snapt kun je vragen stellen zonder dat je uitgelachen wordt door een groep. Ik wil later danseres worden en misschien iets doen met muziek want daar geeft mamma les in.”

Teun Donders (19) theater

teun-630
Student Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunsten

“Ik merkte op jongere leeftijd al dat ik iets met theater wilde doen. Dan moet je dus dingen leren van mensen die in het vak zitten, die snappen wat jij wil en waar jij je passie vandaan haalt. Ik heb gekozen voor Factorium omdat het een goede leerschool is met heel veel mensen die in het vak zitten en die veel ervaring hebben. Die zijn al een keer gevallen en weer opgestaan en die ervaring kunnen ze met jou delen, zodat jij hetzelfde niveau kunt halen. Met die hulp kun je van je passie misschien wel je werk maken. Daar ben ik nu ook druk mee bezig. Ze weten bij het Factorium écht waar ze over praten, voor mij was er geen andere optie. Ze hebben een rugzak met heel veel informatie en dat is als cursist zijnde heel fijn.”

Jadie Valke (21) musical

jady-630
Deeltijd student MusicAllFactory

“Ik wilde altijd al iets doen met musical. Ben altijd bezig geweest met zang en dans. Ik volgde al zanglessen bij André van Hest een docent bij MusicAllFactory en hij zei dat ik een voorstelling moest gaan bekijken. Een jaar later op mijn achttiende ben ik auditie gaan doen en aangenomen voor jaar 1. Het is een opleiding waar jij echt al je passie gebruikt, wie wil dat nou niet? Ik heb hier voor het eerst spel en koor erbij gekregen en dat is een verrassend leuke combinatie. De opleiding is heel erg op de praktijk gericht. Je moet wel veel thuis doen omdat het deeltijd is, maar zang en dans thuis oefenen is beter dan in de boeken zitten. Ons huiswerk bestaat bijvoorbeeld uit oefeningen op de piano.”

Proefles

Wil jij net als bovenstaande cursisten jouw creatieve kant ontdekken? Schrijf je dan in voor gratis proefles. Je kunt bij het Factorium Podiumkunsten kiezen uit zo’n 250 verschillende cursussen. Het aanbod is heel breed, voor jong en oud ervaring of geen ervaring: het kan allemaal. De cursussen worden gegeven in Tilburg, Reeshof, Goirle, Berel-Enschot en Udenhout.

Reageer op dit bericht