Nieuws

marx
Let op! Dit artikel is al 886 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Frank Lammers kruipt in de rol van Karl Marx

Na de alom bejubelde theatermonoloog SOCRATES, gespeeld door Bruno Vanden Broecke, volgt in februari 2018 eindelijk de langverwachte opvolger in hun reeks filosofen-monologen van theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van de filosofische CANVAS-reeks ‘Het Voordeel van de Twijfel’ en zijn gelijknamige boek). Deel 2 in de reeks wordt MARX. Deze monoloog zal in Nederland gespeeld worden door Frank Lammers. 

MARX, de theatermonoloog

MARX is deel twee in de filosofenreeks die theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt de komende jaren maakt bij het Zuidelijk Toneel. Deel één was SOCRATES, gespeeld door Bruno Vanden Broecke. De voorstelling heeft bijna 100 keer gespeeld en is door zo’n 30.000 bezoekers bezocht. Pers en publiek waren unaniem enthousiast en keken toen al reikhalzend uit naar deel twee.

Marx werd vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. Dat succes heeft hij zelf niet gekend. Op zijn begrafenis waren amper 7 mensen aanwezig. Geen van zijn werken kregen tijdens zijn leven erkenning. Alles wat hij ondernam, mislukte. Zijn leven werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten. Maar er was ook een leven van engagement, liefde en vriendschap.

In deze theatermonoloog kijkt Marx met de ogen van nu terug op zijn erfenis. In tijden van onbehagen, onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Frank Lammers

Frank Lammers (Mierlo, 1972) studeerde in 1995 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde hij bij diverse theatergezelschappen, waaronder het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel (NNT) en ZT Hollandia. Voor zijn rol in Onder Mannen (NNT, 2001) won hij een Arlecchino. Tegenwoordig werkt hij als freelance acteur.

In 2013 was hij te zien in de Zuidelijk Toneel productie To be or not to be. Op televisie speelde Frank hoofdrollen in onder andere All Stars en De Enclave. Voor die laatste rol kreeg hij in 2002 een Gouden Beeld. Hij schitterde in films als Zwartboek, Rundskop, Wilde Mossels, Polleke, Nachtrit, De marathon, De Bende van Oss en Michiel de Ruyter. Voor zijn rol in Nachtrit won hij een Gouden Kalf.

Stefaan Van Brabandt

Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is filosoof, schrijver, theater- en tv-maker. Na zijn muziek- en drama-opleiding aan Studio Herman Teirlinck studeerde hij Filosofie aan de Universiteit Antwerpen, waar hij magna cum laude zijn diploma in de Wijsbegeerte behaalde. Als theaterschrijver en acteur behoorde hij jarenlang tot de vaste kern van Compagnie De Koe. In 2014 maakte hij voor Canvas de filosofie-reeks Het Voordeel van de Twijfel en schreef tevens het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks.

CREDITS

MARX, een theatermonoloog van Stefaan Van Brabandt, gespeeld door Frank Lammers, vanaf 6 februari 2018 op tournee door Nederland

  • Productie: Het Zuidelijk Toneel en De Verwondering
  • Coproductie: Arenbergschouwburg Antwerpen
  • Dramaturgie: Wannes Gyselinck

Met de steun van het Vlaams Fonds der Letteren

MARX maakt ook een uitgebreide tournee door Vlaanderen, daar wordt de monoloog gespeeld door Johan Heldenberg, bekend van de Oscar-genomineerde film The Broken Circle Breakdown en van zijn prachtrollen in o.a. De Helaasheid der dingen en Le Tout Nouveau Testament, speelde dit jaar de internationaal opgemerkte hoofdrol in de Hollywood-productie The Zookeeper’s Wife.

Reageer op dit bericht