FuckUp Nights: blunders delen op een podium

fuck ups nights

In de wereld van nu lijken we voornamelijk onze successen te delen. “Zonde, want van onze fouten kunnen we veel leren”, vindt Naan Eldering, programmamaker bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Daarom haalt hij op 5 september het fenomeen ‘FuckUp Nights’ naar de Kennismakerij in Tilburg.

Tijdens een FuckUp Night worden geen jubelverhalen gedeeld. In plaats daarvan betreden vier verschillende ondernemers, afkomstig uit zowel de culturele als financiële sector, het podium om te vertellen over hun grootste professionele blunders.

Fouten maken moet

Waarom iemand in hemelsnaam het podium betreedt om te vertellen over zijn of haar faalmoment? “Omdat fouten maken erbij hoort”, aldus initiatiefnemer Naan Eldering. Sterker nog, we kunnen veel leren van onze eigen en elkaars blunders. “Als we in de toekomst op een positieve manier willen innoveren, moeten we op z’n minst accepteren dat we fouten maken. Wanneer we niet het risico durven te nemen om te falen, worden we heel voorzichtig en komen we niet vooruit. Ik denk dat we dan niet het beste en het mooiste uit het ondernemen halen.’’

Blunders delen op een podium?

De FuckUp Nights zijn een bekend fenomeen over de hele wereld. Tijdens de zoektocht naar sprekers voor de eerste Tilburgse FuckUp Night, bleek dat veel ondernemers het een mooi concept vinden. Aanvankelijk waren zij enthousiast om hun verhaal te delen. Daadwerkelijk het podium betreden bleek voor de meesten echter een stap te ver. “De eerste FuckUp Night was bijna een fuck up. Op een gegeven moment begon ik ‘m wel te knijpen, want praten over blunders bleek voor de meesten nog een brug te ver.” Eldering zag dit echter niet als een domper: voor hem bevestigde het de relevantie van het evenement. “Blijkbaar is de drempel vaak nog te hoog. Tijdens deze avond hopen we die drempel juist te verlagen en mensen in te laten zien dat fouten maken er gewoon bij hoort.’’

Humoristisch en herkenbaar

Faalmomenten: humoristisch en herkenbaar Eldering wil nog niet de namen van alle sprekers prijsgeven, maar wie op 5 september in ieder geval hun verhaal delen zijn fotografe Marieke Plasier en voormalig horecaondernemer Ivan Otten. Vervolgens wordt het publiek uitgenodigd om te vertellen over eigen faalmomenten. Of mensen dat ook daadwerkelijk aandurven, is natuurlijk de vraag. “Ik hoop dat degenen die op het podium gaan staan de weg banen om open te zijn over je fouten. Dan ontstaat er een veilige sfeer en denken mensen: “dat falen van mij valt eigenlijk best wel mee.”

In Tilburg organiseren de Kennismakerij en Bank15 vier keer per jaar een FuckUp Night. De eerste editie vindt plaats op 5 september in de Kennismakerij. Wil je deze avond bijwonen? Koop dan je ticket via de website.