Fusie architectenbureaus Baudoin van Alphen en Ed Bergers Architecten

fusie

De architectenbureaus Baudoin van Alphen uit Breda en Ed Bergers Architecten uit Tilburg fuseren. Door de expertise van beide bureaus samen te voegen verbreden ze het werkterrein en de capaciteit. Vanuit standplaats Breda werken ze aan hoogwaardige architectuur en interieurarchitectuur.

Met het terugtreden van Ben Baudoin breekt een nieuwe fase aan voor Baudoin van Alphen Architecten. De architect trekt zich terug uit de dagelijkse leiding van het mede door hem opgerichte bureau, maar blijft betrokken als adviseur. Ed Bergers en Ilona van Alphen worden de leidinggevende partners en voegen hun beide bureaus samen. Met de fusie willen de architecten hun professionele ambities verder verwezenlijken. “Ruimte voor een bredere oriëntering en ontplooiing”, noemen ze als winstpunten. Net als “inhoudelijke verdieping en kruisbestuiving van expertise.”

Dienstverlenend

Een andere reden voor de samenwerking is hun gedeelde visie op architectuur. “Architectuur heeft voor ons een dienstverlenend karakter. We staan allebei dichtbij het klassieke vakmanschap.” Omgevingsfactoren en de wensen van de opdrachtgever staan centraal. Tot die opdrachtgevers behoren ontwikkelaars, gemeenten en particuliere opdrachtgevers. Hoewel ze niet uitsluiten in de toekomst te groeien is een grote organisatie niet iets dat ze nastreven. “We willen graag zelf blijven creëren en het persoonlijke contact met opdrachtgevers niet verliezen.” Het architectenbureau bestaat momenteel uit een ervaren team van architecten en bouwkundig ingenieurs.

De Plint Tilburg

Ed Bergers maakte naam met karaktervolle gebouwen op vaak complexe binnenstedelijke inbreidinglocaties. Een sprekend voorbeeld hiervan is ‘De Plint’ in Tilburg. Een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie, dat zelfstandig werd ingepast in de bestaande stalen Tivoli-parkeergarage, met slechts één buitengevel. Bergers studeerde bouwtechnische bedrijfskunde aan de HTS en architectuur aan de Academie voor Architectuur en Stedenbouw te Tilburg. Mede door die achtergrond speelt in zijn werk, naast functie en esthetiek, ook pragmatiek een grote rol.

Villabouw

Ilona van Alphen studeerde cum laude af aan de kunstacademie St. Joost in Breda, richting architectonische Vormgeving en Interieur en summa cum laude aan de Academie voor Architectuur en Stedenbouw te Tilburg. In 1996 start ze als freelance architect om vervolgens in 2001 samen met Ben Baudoin het architectenbureau Baudoin Van Alphen op te richten. Hoewel het bureau zich breed oriënteert met architectuur die loopt van bedrijfshuisvesting, woningbouw tot ruimtelijk erfgoed, is het particuliere villabouw waarmee het zich nationaal op de kaart zet.