Nieuws

Let op! Dit artikel is al 1445 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Gebouw 88 uitgeroepen tot gemeentelijk monument

Gebouw 88 in de Spoorzone is op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het pand staat op de monumentenlijst vanwege de grote cultuurhistorische waarde. In april 2017 wordt het gebouw gerenoveerd.

In Gebouw 88 komen ruimtes waar starters, zzp’ers en kleine ondernemingen kunnen werken, elkaar ontmoeten en samenwerken. Het is de bedoeling dat het pand eind 2017 wordt opgeleverd. Ontwikkelaar Van der Weegen gaat de renovatie doen. De komende weken starten voorbereidende werkzaamheden, zoals het saneren van het asbest. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architect Ed Bergers.

Zo gaat het pand er na de renovatie uitzien:

gebouw88

Solide bedrijven

Stichting Hal 88 gaat Gebouw 88 beheren. Deze stichting is een samenwerking tussen Midpoint Brabant en Starterslift. Midpoint Brabant is een regionaal, economisch samenwerkingsprogramma waarin ondernemingen, de overheid en vertegenwoordigers uit het onderwijs zitten. Starterslift is een organisatie die beginnende ondernemers helpt. Het is de bedoeling dat bedrijfjes in het Huis voor ondernemerschap uitgroeien tot solide bedrijven die het ondernemersklimaat van Tilburg kunnen versterken.

Zagerij

Gebouw 88 maakte deel uit van de voormalige NS werkplaats. Het werd gebouwd in 1868 als zagerij. In 1913 werd het een deel van de draaierij en werd het verbouwd tot zadelmakerij. Onder meer om de bekledingen van de banken in treinen te maken. Vanaf 1976 zijn de eerste en zolderverdieping in gebruik geweest als kantoorruimte. De laatste tijd werd de begane grond voornamelijk gebruikt als evenementenlocatie en bood het onderdak aan onder andere de Foodhall. De bovenste verdiepingen deden dienst al kantoren voor onder andere Midpoint Center For Social Innovation (MSCI) en andere bedrijven.

Eerder plaatste de gemeente al het Deprezgebouw, de Polygonale Loods, de Koepelhal, de Wagenmakerij en de Houtloods op de gemeentelijke monumentenlijst. Geïnteresseerden in de cultuurhistorische waarde van de Spoorzone kunnen het boekje ‘De voormalige NS werkplaats in cultuurhistorisch perspectief’ lezen en downloaden op de site van de spoorzone. Via de webmap-app is te zien waar alle gemeentelijke monumenten in Tilburg liggen.

Reageer op dit bericht