Gemeente Tilburg investeert in Het Ontdekstation

Het Ontdekstation gaat zelfstandig verder met steun door gemeente

Het Ontdekstation krijgt van de gemeente tot 2020 €734.000,- om als zelfstandig Ontdekstation verder te gaan. Daarin zit ook de ontwikkeling van een leerlijn voor en met het basisonderwijs voor wetenschap en techniek, zoals dat vanaf 2020 voor alle basisscholen verplicht is. Dankzij de gemeente kunnen alle basisschoolkinderen dit jaar en in 2018 met de hele klas gratis een workshop volgen in Het Ontdekstation.

Het Ontdekstation

Het Ontdekstation ging als proef in januari open in Hal 79 in de Spoorzone. Het is een oude treinwerkplaats in de Spoorzone waar kinderen uitvindingen kunnen bedenken en bouwen ofwel: waar kinderen van 4 tot 14 jaar op een creatieve manier zelf kunnen ontdekken of ze wetenschap en techniek leuk vinden.

Het waren spannende weken voor Het Ontdekstation in afwachting van het besluit van het college van B en W. Vrijdag kwam wethouder Marcelle Hendrickx zelf het goede nieuws vertellen. Een groep kinderen bouwde er in tussentijd een kettingreactie die aan het einde eindigde in een symbolische sleuteloverdracht. Mede-initiatiefnemer Stichting Platform Promotie Techniek droeg immers de sleutel over aan de nieuwe Stichting Het Ontdekstation, die nu verantwoordelijk wordt voor de programmering en exploitatie van Het Ontdekstation.  Voorzitter van de stichting is Hans van Gestel, directeur van Bouwmensen Tilburg.

Inspirerende leeromgeving

De gemeente ondersteunt Het Ontdekstation de komende jaren omdat inspiratie en innovatie met techniek een plek krijgt in het hart van de “technische” gemeente: het industrieel erfgoed in de Spoorzone

“Als gemeente willen we actief bijdragen aan groei en innovatie van de stedelijke economie door onder meer extra inzet te plegen op het aanjagen van talentontwikkeling en ondernemerschapsbevordering,“ aldus Marcelle Hendrickx.

Vanaf nu is de weg vrij om in samenwerking met alle betrokkenen, in het bijzonder alle onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven te gaan werken aan een inspirerende leeromgeving.