Nieuws

Huizenmarkt
Let op! Dit artikel is al 408 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Gemiddelde huizenprijs stijgt minder snel, zo ook in Tilburg

De prijzen op de Nederlandse huizenmarkt lijken iets te dalen, of in elk geval minder snel te stijgen. De gemiddelde prijs van een woning was in februari dit jaar € 298.717. Dat is iets minder dan in januari 2019. Toen moesten kopers gemiddeld € 300.000 neertellen voor een nieuw optrekje.

Prijzen blijven stijgen

In het eerste kwartaal van 2019 kostte een gemiddelde woning 0,1 procent minder dan in de laatste drie maanden van 2018. Maar vergeleken met februari 2018 liggen de huizenprijzen in februari dit jaar toch wel iets hoger. De prijs van koopwoningen is namelijk gemiddeld 7,5% hoger dan een jaar eerder. Maar het is wel de laagste prijsstijging sinds september 2017. Ondanks dat de prijzen minder hard stijgen dan voorgaande jaren, denken experts dat de piek in de huizenmarkt nog niet is bereikt. Naar verwachting worden koopwoningen in 2019 nog 6 tot 8 procent duurder. Wel is dat een minder grote stijging dan in 2018. Experts verwachten dat de stijging van prijzen steeds verder zal dalen. In 2020 is die naar verwachting gemiddeld ongeveer 2 procent.

Stijging blijft rondom grote steden

Ook zijn er regionale verschillen te zien. In de Randstad zullen de huizenprijzen nauwelijks nog stijgen. Woningen zijn daar al zo duur dat zeker starters die niet meer kunnen betalen. Naar verwachting geldt dat niet voor gemeenten rond grote steden: daar blijft de prijsstijging nog wel even doorgaan. Ook blijven de prijzen in bijvoorbeeld Friesland en Zeeland achter bij de rest van het land.

Minder verkochte huizen

Een van de gevolgen van de gekte op de huizenmarkt is dat er steeds minder huizen verkocht worden. In januari 2019 wisselden 15.125 huizen van eigenaar. In februari werden in het hele land 15.470 woningen verkocht. Het totaal aantal verkochte huizen in de eerste twee maanden van 2019 bleef daarmee steken op 30.595. Dat is een kleine 5% minder dan in januari en februari 2018 samen.

Huizenmarkt in Tilburg

Vergeleken met veel andere grote steden zijn woningen in Tilburg nog steeds betaalbaar. Misschien geldt dat niet voor de historische panden in de prachtige binnenstad, maar over het algemeen kunnen huizenkopers hier nog wel een leuke woning kopen. Al stijgen de prijzen ook in Tilburg in rap tempo. In 2018 stegen deze 9,2% meer dan in 2017. De gemiddelde koopprijs van een woning is hier € 247.997. Dat lijkt misschien veel, maar vergeleken met Amsterdam is het een schijntje. In 2018 moesten kopers voor een woning in onze hoofdstad gemiddeld maar liefst € 460.000 neertellen.

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis

Een lagere prijs is goed nieuws voor huizenkopers, want er komen natuurlijk nogal wat kosten bij. Naast de koopprijs betalen kopers 2% overdrachtsbelasting. Andere kosten waar kopers rekening mee moeten houden zijn de notariskosten voor de hypotheekakte, de taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Ook moeten kopers een opstalverzekering afsluiten. Deze moet ingaan op de dag dat koper en verkoper de overdracht tekenen. Een opstalverzekering is vaak verplicht door de hypotheekverstrekker en dekt schade door inbraak, brand en storm.

Reageer op dit bericht