Gevolgen voor een uitvaart tijdens de coronacrisis

uitvaart corona

In Nederland zijn inmiddels helaas al heel wat mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Uiteraard verdienen deze mensen, net als iedere andere Nederlander, een waardig afscheid. Ten tijde van de coronacrisis mag een uitvaart doorgaan, maar er zijn wel een aantal regels opgesteld. Hierdoor vraag jij je mogelijk af of er gevolgen zijn voor een uitvaart. Uiteraard zijn de uitvaartondernemers en uitvaartverzekeraars op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en regels. 

Bijdrage van: Sendar Media

Gevolgen voor de uitvaartverzekering

Het coronavirus heeft geen directe gevolgen voor de uitvaartverzekering. Er is gewoon een dekking, ook wanneer de verzekeringsnemer overleden is ten gevolge van het virus. Echter kan er op dit moment wel een te hoge dekking zijn. Veel mensen kiezen een uitvaartverzekering met een gemiddelde dekking, hier zit doorgaans bijvoorbeeld een koffie/thee moment in. Een dergelijk moment kan in deze tijd uiteraard niet plaatsvinden. Daarnaast zijn er andere zaken die momenteel minder uitgebreid georganiseerd worden. Het verschilt per polis wat de mogelijkheden zijn indien er sprake is van een te hoge dekking. Om hier zekerheid in te krijgen kan dit nagevraagd worden bij de uitvaartverzekeraar.

Veel (direct) contact

Bij een uitvaart komt doorgaans het nodige kijken. Op de avond voor of de dag van de begrafenis is er vaak de mogelijkheid tot condoleren. Aangezien mensen elkaar hierbij de hand schudden is er sprake van direct contact. Dit kan ervoor zorgen dat het coronavirus wordt overgedragen. Daarom is het schudden van handen voorlopig niet toegestaan tijdens een condoleance, uitvaart of afscheidsdienst. In plaats van een handdruk kun je de hand op je hart leggen om steun te betuigen aan de naasten van de overledene.

Kun je besmet worden door een overledene?

Indien iemand overlijdt aan het coronavirus, draagt deze persoon het coronavirus in zijn of haar lichaam. De kans op besmetting via een overleden persoon is echter minimaal. Mensen die direct contact hebben met een overledene, kunnen het virus zo echter wel oplopen. Daarom dienen zij beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals beschermende kleding. Hierdoor wordt de kans op een besmetting tot een minimum beperkt. Ook is het zaak handen te wassen na direct contact met iemand die is overleden aan het coronavirus.

Beperkt aantal mensen welkom bij een uitvaart

Zoals gezegd mag een uitvaart doorgang vinden en dit geldt ook voor afscheidsdiensten en condoleances. Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is er een maximum ingesteld voor het aantal personen dat welkom is bij een uitvaart. Er mogen vooralsnog niet meer dan 30 personen aanwezig zijn bij een uitvaart, afscheidsdienst of condoleance. Genodigden moeten in dat geval ook nog eens minimaal 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. Het maximum is ingesteld op 30 personen, maar dit kan ook minder zijn. Laat een ruimte het niet toe om met 30 personen 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren? Dan zijn er minder mensen welkom.

Actuele informatie

Het coronavirus is een internationaal probleem waar we nog nooit mee te maken hebben gehad. Dit zorgt ervoor dat de regels continu veranderen, ook op het gebied van uitvaarten. De meest actuele informatie is zichtbaar op de website van het RIVM.