Nieuws

Gezichten van Amarant
Let op! Dit artikel is al 227 dagen oud en wellicht niet meer relevant

[Gezichten van Amarant] Alice & Elise werken als flexmedewerker bij Amarant: ‘We verrijken de belevingswereld van cliënten’

Afwisselend werk, het verrijken van de levens van mensen met een verstandelijke beperking, flexibiliteit en ontzettend veel uitdaging. Dat zijn de voornaamste redenen van Alice Houtepen (41) en Elise Marcelis (33) om als flex begeleider binnen de divisie Specialistische Zorg van Amarant de slag te gaan. Voor deze twee enthousiaste dames is dit hun droomjob. “Ik wil dit tot mijn pensioen blijven doen als mijn lichaam het toelaat,” vertelt Alice. 

Bij Amarant is het mogelijk om als flexkracht aan het werk te gaan. 5 uur in de week of fulltime of alles wat daar tussenin zit: dit bepaal jij helemaal zelf. Dat is ook de reden voor Alice en Elise om als flexkracht aan de slag te gaan. Alice: “Ik ben alleenstaande moeder en heb twee kinderen. Toen ik op zoek ging naar een leuke baan binnen de zorg, was dat bij een hoop zorginstellingen een probleem. Maar niet bij Amarant. Ik kan werken en het zorgen voor mijn kinderen fantastisch combineren.”

Elise vult aan. “Ook ik ben moeder van een zoontje en woon op een klusboerderijtje waar we iedere dag aan het klussen zijn. Doordat ik als flex begeleider zelf kan bepalen hoeveel uren ik werk, is dit enorm goed te combineren.”

‘Je bent een vertrouwenspersoon voor cliënten’

Elise is een vertrouwd gezicht binnen Amarant en werkt al zo’n vijftien jaar voor de organisatie. Op haar zeventiende gaat ze stage lopen op de manege gevestigd op het Daniël de Brouwerpark (één van de locaties van Amarant) aan de Bredaseweg in Tilburg. “Hier kwam ik in aanraking met het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De blije gezichten en puurheid van cliënten vond ik prachtig om te zien. Ik besloot om te wijzigen van studierichting en startte met de BBL-opleiding via Amarant.”

Alice wist al op jonge leeftijd dat het zorgen voor mensen haar roeping is en werkt inmiddels een jaar voor Amarant. “Ik heb een gehandicapte zus en mijn moeder is invalide. Ik kreeg dus vanuit huis mee om voor hen te zorgen en dat vond ik toen al heel waardevol. Ik besloot me te laten omscholen zodat ik ook in de zorg kon gaan werken.”

Het mooiste aan hun werk vinden Alice en Elise dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het leven van iemand anders. “We kunnen iets betekenen voor onze cliënten, zijn een vertrouwenspersoon en helpen ze aan een positiever leven,” vertelt Alice.

Elise gaat verder. ‘’Als begeleidster kun je de belevingswereld van de cliënt verrijken en dat is wat dit werk zo mooi en waardevol maakt. Hoe klein of groot ook. En bij elke cliënt op zijn of haar eigen unieke wijze.’’

‘De afwisseling maakt het werk zo leuk’

Als flex begeleider specialistische zorg werk je voor verschillende woongroepen op meerdere locaties. “De ene keer bied je begeleiding aan cliënten met een licht verstandige beperking die zelfstandiger zijn, de andere keer werk je met meervoudig beperkte cliënten waarbij er meer zorg geboden wordt,” vertelt Elise.

“Op de ene woongroep met meervoudig beperkten vervul je voornamelijk een zorgbehoefte, maar op een locatie met cliënten met een licht verstandelijke beperking draag je bij aan de dagbesteding en voer je gesprekken met cliënten,” gaat Alice verder.

Geen dag is dus hetzelfde. “Juist die afwisseling in werkzaamheden, maar ook het verschil in woongroepen en cliënten maakt het werk zo leuk. Maar wat de verstandelijke beperking van een cliënt ook is, we kunnen altijd een positieve bijdrage leveren.”

Als flexkracht van Amarant kom je dus op verschillende plekken te werken. Elise werkt voornamelijk op het Daniël de Brouwerpark en het Hooge Veer in Tilburg. Alice werkt op de centrumlocatie in Rijsbergen. “Maar waar je ook werkt, je wordt door collega’s en cliënten al snel gezien als ‘vast’ personeel. Ik vind het altijd een compliment als cliënten het jammer vinden dat ik weer vertrek en vragen of ik niet voor altijd op hun locatie wil werken.”

Gezichten van Amarant

‘Amarant heeft veel aandacht voor groei en ontwikkeling’

Buiten het feit dat Alice en Elise veel energie van hun werk krijgen, vinden ze Amarant ook een hele prettige werkgever om voor te werken. “Ze hebben goede inwerkprogramma’s, je mag gebruik maken van sportfaciliteiten en wordt gestimuleerd om een opleiding te volgen. Ook vind ik het fijn dat je bij Amarant als flexkracht gewoon wordt gezien als volwaardige medewerker,” vertelt Alice.

Elise sluit zich daarbij aan. “Bij Amarant hebben ze veel aandacht voor groei en ontwikkeling van medewerkers. Ze hebben een eigen academie waar je o.a. verschillende trainingen kunt volgen. Ik hoop dit werk zo lang mogelijk te kunnen doen, maar de zorg dragen voor een ander kan lichamelijk zwaar zijn. Daarom vind ik het fijn dat ik bij een organisatie als Amarant werk. De organisatie is zo breed dat ze altijd wel een geschikte plek voor me hebben, ook als ik het werk ooit fysiek niet meer aan zou kunnen.”

Alice en Elise raden het dan ook iedereen (met een zorgaffiniteit- of opleiding) aan om als flexkracht voor Amarant aan de slag te gaan. “Als je inlevingsvermogen, geduld, mensenkennis en doorzettingsvermogen hebt en graag voor mensen zorgt, kan dit zeker iets voor jou zijn. Je komt voor leuke uitdagingen te staan, hebt een flexibele job en leert ontzettend veel van al je collega’s,” sluit Elise af.

Meer informatie

Lijkt het jou naar aanleiding van dit verhaal leuk om aan de slag te gaan als begeleider specialistische zorg flex? Check dan snel de volledige vacature en solliciteer direct.

Benieuwd naar meer leuke vacatures binnen Amarant? In Tilburg hebben ze er momenteel een aantal openstaan. Deze vind je op deze pagina.

Eerder interviewden we al verschillende medewerkers van Amarant in de rubriek ‘Gezichten van Amarant’. Deze interviews kun je hier lezen.