[Gezichten van Theaters Tilburg] programmeur Marjolein Fischer: ‘Vooral heel veel zin om weer open te gaan’

Marjolein Fischer

De 36-jarige Marjolein Fischer is een échte Tilburgse. In haar functie als programmeur bij Theaters Tilburg – die ze nu twee jaar bekleedt – kijkt ze weer positief en vol energie naar de toekomst. Stilzitten zat er niet in tijdens de lockdown, binnen het prachtige theater werd harder gewerkt dan ooit tevoren. Dat resulteert in nieuwe, meer flexibelere werkwijzen in de hele branche: ook bij Theaters Tilburg. Wij nemen je mee in het verhaal van de ambitieuze Marjolein. Ze vertelt over haar liefde voor het vak, de podiumkunsten en de stad Tilburg.

Nadat Marjolein haar opleiding klarinet aan het Conservatorium in Tilburg afrondde, studeerde ze economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ondanks haar studie (en even later werk) buiten de stad, is ze altijd in Tilburg blijven wonen.

Opvallend feitje is dat dit niet de eerste keer is dat ze werkzaam is voor Theaters Tilburg: “Bij dit theater had ik mijn eerste ‘echte’ baan. Ik werkte voor het eigen kamerorkest Magogo. Dit was voordat ik bij het Metropole Orkest in Hilversum terecht kwam. Daar was ik ook verantwoordelijk voor programmering en talentontwikkeling. Toen deze functie vrijkwam bij mijn oude theater, waar ik al eens had gewerkt, leek me dat een buitenkans. Sindsdien ben ik hoofd programmering & events, zoals het in zijn volledigheid heet. Samen met mijn collega’s op de afdeling maak ik alles mogelijk dat hier binnen het bedrijf gebeurt op cultureel en zakelijk gebied.”

‘In een theater kan zoveel meer’

Het unieke aan Theaters Tilburg is dat het een organisatie is waar alles kan, zoals Marjolein zelf zegt. “Mensen denken vaak dat ze naar een theater gaan, puur voor een theatervoorstelling. En dat is in de kern ook zeker wat we doen. Maar er kan hier zoveel meer. We hebben amateurverenigingen die hier concerten geven, eindexamens van de rockacademie, we hebben hier jaarlijks rond de zevenduizend leerlingen van basis- en voorgezet onderwijs over de vloer om in allerlei vormen te voorzien van educatie, maar we doen ook grote bedrijfsfeesten. Het kan hier allemaal. En bijna allemaal door elkaar. Deze mooie maatschappelijke positie maakt het theater voor mij nog veel krachtiger.”

‘Extra hard gewerkt’

Marjolein is aan de slag gegaan bij Theaters Tilburg in een bijzondere tijd. “Bizar is dat ik mijn functie hier nog maar heel kort heb meegemaakt in de ‘normale’ situatie. Ik heb een paar maanden gewerkt voordat ik met zwangerschapsverlof ging. Daarvan kwam ik terug op 12 maart, precies de dag dat alles op slot ging.” De impact hiervan was natuurlijk buitengewoon. “Wij hebben tijdens de lockdown éxtra hard gewerkt. Er werd kort op de bal gespeeld volgens de dan geldende maatregelen, dat was voor ons de grootste uitdaging. Om je een idee te geven: de show van Najib Amhali hebben we onlangs voor de zesde keer verplaatst,” vertelt Marjolein. “Dat is één show, zo hebben we er 375. Je kan je voorstellen wat voor extreme logistieke opgave dat geweest is voor ons allemaal.”

Marjolein Fischer

‘Onder druk wordt alles vloeibaar’

Maar gelukkig heeft de coronapandemie ook genoeg positiviteit gebracht. “We hebben geleerd hoe flexibel we zijn, veel flexibeler dan we voorheen dachten. Het heeft verschillende oude stramienen en structuren flink opgeschud. Neem de klassieke indeling van een theaterseizoen. Je ziet nu dat veel meer theaters kiezen om bijvoorbeeld maar de helft van een seizoen te verkopen, of per drie maanden. We hebben nu allemaal gezien dat dat gewoon kan, dat hele seizoen niet vooraf vastgelegd hoeft te worden. Die werkwijze geeft een stuk meer vrijheid.”

Marjolein ziet dit als een structurele verandering binnen het landschap. “Ik denk dat die flexibiliteit belangrijk blijft. Onder druk wordt alles vloeibaar, dat heeft deze periode ons geleerd. En dat is heel goed geweest.”

Vraaggericht denken wordt steeds belangrijker

Wat Marjolein in haar rol als programmeur definieert? “Ik ben gebrand op artistieke kwaliteit, maar ik vind het publiek minstens zo belangrijk. Waar andere programmeurs misschien wat meer denken vanuit hun eigen perspectief – dus ‘wij weten het beste wat jullie moeten gaan zien’ – ben ik vraaggerichter. Ik vind het van groot belang om van het publiek te weten wat zíj willen zien en belangrijk vinden. Dan is het wat mij betreft aan ons om daar aanbod bij te zoeken. Dat past veel meer bij deze tijd.”

Komend seizoen

Als we vragen naar komend seizoen, komt er direct een positieve energie in Marjolein omhoog. “Ik ben heel trots op wat we overeind hebben gehouden en het programma ziet er wat mij betreft supermooi uit. We verkopen onze volledige capaciteit vanaf september en als het echt tegen blijkt te vallen, anticiperen we daar op dat moment weer op. Want als ik iets heb geleerd van het afgelopen jaar, is dat je ook niet te snel moet zijn met het trekken van je conclusies. Ik merk ook echt dat mensen er weer heel veel zin in hebben, dus dat is ontzettend fijn.”

Een van de grote veranderingen is de omschakeling van een vast restaurant (Restaurant Lucebert) naar het werken met externe cateraars. “Dat is enerzijds jammer, maar brengt ook weer hele mooie kansen in flexibiliteit. We hebben bijvoorbeeld volgend jaar de musical Titanic staan. Dan komt De Burgerij een week de keuken overnemen en maken ze een driegangenmenu afgestemd op de musical. Ze zijn nu al druk bezig met opzoeken wat je op de Titanic allemaal kon eten, zodat ze dat de gasten kunnen voorschotelen. Hoe tof is dat?”

Liefde voor Tilburg

Wat volgens Marjolein het allermooiste is aan Tilburg? “Dat het de ‘lillekste stad van ’t laand’ is, zoals ze zeggen. Dat zorgt er juist voor dat de inwoners van de stad erg actief zijn om de stad zo leuk mogelijk te maken. Je ziet hier zoveel initiatieven, evenementen en andere nieuwe dingen ontstaan. Dat is echt gaaf aan Tilburg.”

Als we Marjolein vervolgens vragen naar wat haar favoriete hotspots van de stad zijn, denkt ze even diep na. “Dat is lastig. Ik kom zo graag op zoveel plekken. Ik ga onwijs graag uit eten bij Monarh. Het is geweldig dat we zo’n hoogwaardig restaurant hebben in Tilburg. Maar met een hapje eten op het terras van Anvers maak je mij ook blij.” Welke topper ook echt niet mag ontbreken? “Bistro St. Sjaak. Dat vind ik echt helemaal te gek. Het eten is kwalitatief megagoed, maar niet te ingewikkeld. Het heeft een supergoede Franse keuken en daarbij is het een leuke, gezellige en laagdrempelige plek waar je kan genieten van een heerlijke avond uiteten.”

De toekomst

Marjolein kan niet wachten om met alle medewerkers bij Theaters Tilburg weer te doen waar zij echt gelukkig van worden: mensen voorzien van een geweldige avond in een volle zaal. “Ik verheug me ook onwijs op het nieuwe gebied dat hier wordt ontwikkeld, het Stadsforum. Daar krijgen wij een hele mooie functie. Er komt dan een nieuw horecaconcept dat aansluit bij het plein, met die plannen zijn we nu druk bezig. Maar voor nu heb ik vooral gewoon weer heel veel zin om lekker open te gaan.”

Meer over het programma van Theaters Tilburg

Kun jij (naar aanleiding van dit verhaal) niet wachten om weer te genieten van een avond uit bij Theaters Tilburg? Check dan hier het programma voor komend seizoen. De ticketverkoop voor zo’n 350 voorstellingen & concerten start op 26 juni.

In de reeks Gezichten van Theaters Tilburg spraken wij eerder met directeur Rob van Steen. Dat interview lees je hier.