Nieuws

Let op! Dit artikel is al 117 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Gina Goossens van De Nieuwste School uitgeroepen tot nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg

De 16-jarige Gina Goossens van De Nieuwste School is woensdagavond uitgeroepen tot nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg. Na een spannende wedstrijd in de concertzaal waarin zeven kandidaten van vier scholen tegen elkaar streden, bleek Gina volgens de vakjury het sterkste te zijn. Lees snel verder. 

De vakjury – die bestond uit Hilde Adriaenssens, Wies Weijermans (junior stadsdichter 2019/2020), Rick van der Made (dichter), Thomas Waterreus (artiest en docent) en Daan Taks (docent) – was onder de indruk van de kandidaten. Samen selecteerden zij de beste twee kandidaten van de avond. Dat bleken Gina Goossens en Raissa Everts te zijn. Gina zit in de vierde klas van De Nieuwste School, de 15-jarige Raissa zin in de derde klas van het Therecialyceum.

De jury over het gedicht van Gina dat de titel ‘Hart met een grote T’ heeft: “Het is een zeer poëtisch gedicht en raakt vele aspecten van Tilburg op een speelse manier.” Ook het gedicht van Raissa met de titel ‘Zij’ maakte indruk. “Het gedicht heeft een krachtige herhalende structuur met een sterk onderliggende metafoor voor Tilburg.” Ook reikte de jury een aanmoedigingsprijs uit. Deze is gewonnen door de 17-jarige Anisaëslam Stolwerk uit de derde klas van OC Leijpark.

Nieuwe Junior Stadsdichter

Uiteindelijk was de keuze aan het publiek. Via een smartphone en tablet konden zij hun stem uitbrengen. Gina ging er vandoor met de titel. Ze mag zich een jaar lang Junior Stadsdichter van Tilburg noemen. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter. Namelijk gedichten schrijven over belangrijke gebeurtenissen of typische verrassende Tilburgse onderwerpen. Daarnaast treedt ze regelmatig op bij evenementen in de stad en becommentarieert ze het leven in de stad vanuit de visie van jongeren.

Over de verkiezing

De verkiezing van Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door de Bibliotheek Midden-Brabant, CiST, de Gemeente Tilburg, Gianotten Mutsaers, Scholen voor het voortgezet onderwijs Tilburg. Voor meer informatie kun je de website raadplegen.