Grenzeloos Tilburg 1914-1918 in de Bibliotheek

TilburgDe Bibliotheek Tilburg Centrum is tijdens de manifestatie Grenzeloos Tilburg 1914-1918 locatie van een aantal boeiende activiteiten. Uiteraard over de Eerste Wereldoorlog, maar ook over actuele vluchtelingenkwesties. De activiteiten lopen uiteen van koffietafelgesprekken en de productie van een documentaire tot een verrassende expositie en een uitgebreide foto-database op de multitouch-tafel.

Koffietafelgesprekken
De Eerste Wereldoorlog brak 100 jaar geleden uit. Er zijn nog nauwelijks Nederlanders die uit eigen herinneringen over deze oorlog kunnen vertellen. Toch zijn ooggetuigen van oorlog nog altijd dichtbij te vinden. Zij spreken uit ervaring over de spijkerbommen en uithongering in Syrië of over kindsoldaat zijn in Sierra Leone.

Het Wereldpodium organiseert in de Bibliotheek Tilburg Centrum gesprekken met deze Ooggetuigen van Oorlog: met een vluchteling, een veteraan of vredesactivist. Een diepgaand gesprek over idealen, vrijheid, angst, verdriet, vluchten en trauma’s.

Het eerste gesprek, met Bosnië-veteraan Peter van de Velden, vond plaats op vrijdag 5 september. De volgende koffietafelgesprekken zijn op vrijdag 19 september en vrijdag 3 en 17 oktober van 11.00 tot 12.00 uur. Hiervoor zijn onder andere Maxim Abdulatif (vluchteling uit Servië) en Tiffany Phan (vluchteling uit Vietnam) uitgenodigd. In de agenda op www.bibliotheekmb.nl staat meer informatie.

Documentaire
De Bibliotheek Midden-Brabant produceert samen met de Fontys opleiding Art, Communications & Design (ArtCoDe) en het Wereldpodium een documentaire over ‘Vluchtelingen’ tijdens de Eerste Wereldoorlog. De colleges die de studenten volgen, zijn openbaar en worden gegeven in de Theaterzaal en het Digilab van de Bibliotheek Tilburg Centrum. De studenten worden bijgestaan door hun eigen docenten en een aantal aansprekende professionals, waaronder Marc Boumeester (Production Manager van de politieserie Spangen en maker van verschillende documentaires). Iedereen is welkom om mee te luisteren of mee te kijken.

De openbare colleges van de studenten vinden plaats in de periode van dinsdag 2 september t/m vrijdag 17 oktober:

Elke dinsdag van 9.30 – 15.00 uur
Elke donderdag van 14.30 – 17.30 uur
Elke vrijdag van 11.00 – 18.00 uur

Expositie
Vanaf 1 augustus t/m 30 november is een verrassende expositie van het Stadsmuseum te bezichtigen op de begane grond van de Bibliotheek Tilburg Centrum. De expositie, over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor Tilburg, is samengesteld uit verschillende foto’s, teksten, attributen, archiefstukken en korte films.

Logoexpositie

Fotopresentatie
Op de eerste verdieping van de Bibliotheek Tilburg Centrum is op de multitouch-tafel een uitgebreide presentatie van ruim 80 foto’s over het Tilburg ten tijden van de Eerste Wereldoorlog, inclusief achtergrondinformatie over de locatie van de foto, de personen die er op staan en de gebeurtenis die is vastgelegd.

Informatie
Meer informatie over de activiteiten in de Bibliotheek: www.bibliotheekmb.nl
Informatie over de activiteiten op andere plekken in de stad: www.grenzeloostilburg.nl.