„Groot onderhoud vraagt wat geduld”

164 huishoudens en 6 winkelwoningen in de Textielbuurt kregen afgelopen woensdagmiddag, 16 april, een prachtig pakket thuis gebracht. Hiermee komt het grootonderhoudsproject ‘Textielbuurt aan kant’ tot een einde. Met het pakket kunnen de bewoners hun pas opgeknapte woning helemaal laten blinken. Dames van de bewonersgroep, medewerkers van Bouwbedrijf Timmers en medewerkers van WonenBreburg, waaronder directeur Vastgoed Aline Zwierstra, sloegen de handen ineen en brachten de pakketten rond.

Het groot onderhoud
Het groot onderhoud in de Textielbuurt is in februari 2013 van start gegaan. De eengezinswoningen en winkelwoningen zijn flink opgeknapt. Per woning is € 45.000,- geïnvesteerd. „Het onderhoud was hard nodig”, vertelt Aline Zwierstra. „De huizen waren op, maar zijn verbeterd en nu weer toekomstbestendig. Ik ben er apetrots op dat we in deze turbulente tijden onze huurders in 164 woningen in de Textielbuurt en ondernemers in de zes winkelwoningen aan het Textielplein kunnen helpen aan een fris en meer luxe onderkomen.”

De huizen kregen over de afgelopen periode nieuwe keukens op een andere plek in het huis tegen huurverhoging, nieuwe en eventueel grotere badkamers, nieuwe en eventueel grotere toiletten en HR-combiketels met radiatoren. Daarnaast zijn de woningen geïsoleerd, en in combinatie met een nieuw ventilatiesysteem hebben de woningen nu energielabel B in plaats van D. De straten hebben een fris en gevarieerd aanzicht gekregen, mede door de nieuwe voordeuren in de woningen. Ook konden bewoners uit vele extra’s kiezen”, vult Zwierstra aan. „Van alle bewoners uit deze wijk kozen maar liefst 125 huishoudens voor een nieuwe erfafscheiding in de vorm van een nieuwe schutting en poort. En we hebben het aanzicht in de wijk aangepakt. Door nieuwe voordeuren en een lik verf, ziet het er weer fris uit. We wilden geen enkele kans laten liggen.”

Tegemoetkomingen bij overlast
Nu het klaar is merk je opluchting en vreugde. We waarschuwen dan ook altijd dat groot onderhoud op een grote schaal als deze echt afzien is”, zegt Zwierstra. „Maar ja, horen dat je in de rotzooi komt te zitten is wel wat anders dan het ervaren. We komen onze huurders daarom tegemoet waar mogelijk. In Tilburg hebben we bijvoorbeeld de afspraak, met andere woningcorporaties en de huurderbelangenorganisaties, om de bewoners die meedoen aan het groot onderhoud een ongeriefsvergoeding te geven. Daarnaast delen we folie uit, afdekzeil en dozen om alle inboedel goed te beschermen en vandaag brengen we dus ook iedereen een bedankje in de vorm van een cadeautje.”

wonenbreburg-onderhoud
Aline Zwierstra deelt ook pakketten uit

Lees hier de ervaringen van de bewoners.

Lees hier de reactie van de winkeliers.