Nieuws

Hall of Fame Dock Zuid
Let op! Dit artikel is al 239 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Hall of Fame en Dock Zuid gaan samenwerken: Hall of Fame vestigt twee studio’s bij Dock Zuid

Dock Zuid – de thuishaven voor muziek in Tilburg – en cultuurfabriek Hall of Fame gaan samenwerken. De organisaties geven onderdak aan twee studioruimtes in het pand van Dock Zuid. Met deze samenwerking zetten de twee organisaties kracht bij hun ambities om een vruchtbaar klimaat te creëren voor zowel professionele als amateurmuzikanten.

De start voor deze samenwerking ontstond tijdens de Tilburgse Cultuurnacht, waar zowel Max de Beijer, programmeur bij Hall of Fame als Yori Olijslagers, maker bij Dock Zuid, de wens uitspraken voor meer samenwerking en kennisdeling in de urban muziekscene. Dock Zuid en Hall of Fame zochten toenadering en de plaatsing van de studio’s is de eerste stap in een innige samenwerking die verder moet gaan dan een plek om te repeteren en op te nemen. Rogier Telderman, oprichter van Dock Zuid: “We vragen ons constant af hoe we elkaar kunnen versterken en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de stad en de regio. Deze samenwerking geeft de cultuursector een enorme boost. De studio’s zorgen voor een hele toffe dynamiek in Dock Zuid en een intensief contact tussen de makers en het podium. En tussen de makers onderling.”

Muzikale uitwisselingen

Ook Max de Beijer ziet de plaatsing van de studio’s als het begin van een verregaande samenwerking tussen Dock Zuid en Hall of Fame, met onder andere muzikale uitwisselingen, seminars, het creëren van nieuwe speelmogelijkheden en persoonlijke trajecten om talenten te begeleiden. “Als Hall of Fame moeten we weten wat er speelt in de stad en daarop blijven anticiperen. We blijven de speelplaats voor onder andere amateurmuzikanten, maar met de juiste ondersteuning kunnen we ervoor zorgen dat deze makers in de toekomst kunnen aanhaken bij Dock Zuid en daar eventueel kunnen landen als professionals. Met de studio’s zitten we dichter op het vuur en zorgen we ervoor dat je als maker altijd kan binnenlopen bij Hall of Fame en Dock Zuid.”

Yori Olijslagers ziet eveneens de voordelen van de kruisbestuiving: “Als maker gedij ik heel goed in een bruisende omgeving waar veel gebeurt, waar je elkaar kan helpen en mensen om je heen hebt die je inspireren. Ik hou van die toevallige ontmoetingen en delen van kennis. Het is zonde om alles voor jezelf te houden.”

Opnamestudio en controlekamer

De twee studioruimtes zijn oude repetitieruimtes uit de Hall of Fame, en worden permanent geplaatst bij de kantoorruimte van Dock Zuid aan de Ringbaan Oost in Tilburg. De twee flexibel ingerichte ruimtes worden aan elkaar geschakeld zodat een ruimte dienst kan doen als opnamestudio en de andere ruimte als controlekamer.

Waar de ruimtes in de Hall of Fame voornamelijk gebruikt werden door amateurmuzikanten, maken beide organisaties door de plaatsingen bij Dock Zuid maximaal gebruik van de beschikbaarheid van de ruimtes. De studio’s zijn dan ook open van negen uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Telderman: “Om het heel plat te slaan: deze ruimtes werden in de Hall of Fame pas vanaf een uur of twee tot ’s avonds laat gebruikt. Wij zitten er vanaf negen uur ’s ochtends en spelen vaak ‘s avonds. Het zou jammer zijn als die ruimtes voor de helft van de tijd leeg staan.”