Nieuws

hardlopen tilburg
Let op! Dit artikel is al 713 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Hardlopen in Tilburg: 5x routes voor beginners tot ervaren hardlopers

Met de Tilburg Ten Miles, de Verbeeten Challenge, de Warandeloop, de kermisrun en meer hardloopevenementen mag het duidelijk zijn: Tilburgers houden van hardlopen! Voor die evenementen moet natuurlijk flink getraind worden en gelukkig zit je hier wel goed! Er zijn namelijk veel heerlijke routes om te gaan hardlopen in Tilburg.

Wil je een keer variëren of weet je niet zo goed waar je moet zijn? Dan hebben we een aantal mooie hardlooproutes op een rijtje gezet. We hebben dit artikel gericht op hardlooproutes buiten het centrum. Hierin slaan we de routes dwars door de stad even over, dus geen stoplichten, stoepjes of autoverkeer. Weet je nog een goede route die jij graag loopt? Laat het vooral hieronder achter.

1. De Oude Warande: 3,2 kilometer

Foto: 11 Shots Media

In het westen van Tilburg ligt het park Oude Warande, ook wel het Sterrenbos genoemd. Hier vind je een parcours van 3,2 kilometer. Aan de zijde van de Zwartvenseweg ligt aansluitend de Cooperbaan, met een lengte van 1600 meter. Op elke 100 meter staat de afstand aangegeven op een paaltje. Perfect voor intervaltraining dus! Bij de start van de Cooperbaan vind je de routebeschrijving van het 3,2 kilometer parcours. Parkeren met fiets en auto kan hier ruimschoots. Let op: je loopt hier over onverharde paden!

Wil je lekker joggen en tevens sportieve oefeningen doen? Dan kun je gebruikmaken van een traditionele trimbaan aan de oostkant van de Warande bij het Universiteitsterrein.

Check deze link voor de Oude Warande looproutes

2. Wandelbos: 2 kilometer

Foto: Jules van Iperen

Rennen tussen de sequoia’s en mammoetbomen? Dat kan dus gewoon in Tilburg! En wel in het Wandelbos in het westen van Tilburg. In dit prachtige stadspark vind je een kinderboerderij, speeltuin, prachtige vijver met brug en heel veel eekhoorntjes. Een rondje door het Wandelbos is zo’n 2 kilometer, maar is goed uit te breiden met bijvoorbeeld een route in de Oude Warande of naar de Reeshof. Parkeren kan rondom het park, ook is het goed bereikbaar vanaf Station Universiteit.

Check deze link voor een plattegrond van het Wandelbos

3. ’t Leijpark: tot 5 kilometer

Voor de startende hardloper in Tilburg-Zuid is het Leijpark een fijne plek om te gaan rennen. Door de verschillende paden kun je jouw rondje makkelijk uitbreiden tot zo’n vijf kilometer, maar ook kortere afstanden zijn er perfect te maken. Een groot voordeel is dat hier geen stoplichten of stoepjes zijn en dat rent wel zo makkelijk. Je kunt je fiets er goed kwijt en er zelfs met je auto parkeren. En een leuk extraatje: als het wat rustiger is in het park, zie je talloze konijntjes lopen.

Check deze link voor een plattegrond van het Leijpark

4. Moerenburg: van 5 tot 16 kilometer

Op tien minuutjes van het centrum vind je aan de zuidoostelijke rand van Tilburg het landelijke gebied Moerenburg. Dit gebied is perfect om te gaan (hard)lopen. Lopend tussen de watertjes, weilanden afgewisseld met bomen en vergezichten kom je hier heerlijk tot rust. Aanrader: ga lekker vroeg in de ochtend! Momenteel zijn in Moerenburg twee Sportlanes in ontwikkeling: looproutes van 5 kilometer en 16 kilometer. Tot die tijd kun je heerlijk slingeren door het natuurgebied. De carpoolplaats naast het Bastionhotel is een goede optie om te parkeren.

Check deze link voor de verschillende routes in Moerenburg.

5. De Zes van Tilburg: van 4,3 tot 6,2 kilometer

Foto: Heiderpark

Rondom Tilburg is het wandelroutenetwerk ‘De Zes van Tilburg’ uitgezet. De wandelingen gaan door prachtig bosrijk gebied met diverse landgoederen en bezienswaardigheden. Dit wandelroutenetwerk bestaat uit vijf korte wandelroutes die middels verbindingsroutes aan elkaar gekoppeld zijn, herkenbaar aan oranje-witte routemarkering. Je kunt ze aan elkaar verbinden en zijn daardoor ook geschikt als loopparcours. De Reeshofroute is 6,2 kilometer, de Vijverroute is 4,5 kilometer, de Waranderoute is 5,3 kilometer, de Heideparkroute is 4,7 kilometer en de Amarantroute is 4,3 kilometer.

Check deze link voor de Zes van Tilburg routes.

Wat is jouw favoriete route? Laat het zeker even achter in de reacties!

Reageer op dit bericht