Heikese kerk krijgt nieuwe gedenkplaat

Nieuwe gedenkplaat

In 1966 werd een koperen gedenkplaat aan de Heikese kerk bevestigd als dank voor de hulp bij de totstandkoming van de nieuwe beiaard (klokkenspel). In de loop der jaren is de plaat gestolen maar donderdag 30 juni onthult wethouder Marcelle Hendrickx van Cultuur een nieuwe, precies vijftig jaar na onthulling van het origineel. 

Nieuwe gedenkplaat

De stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard kwamen met het initiatief voor een nieuwe gedenkplaat. Op onderstaande foto zie je de originele koperen gedenkplaat, die op 30 juni 1966 is onthuld en waarna de eerste bespeling van de beiaard plaatsvond.

gedenk2

Toespraken en muziek bij onthulling

Jace van de Ven, de eerste stadsdichter van Tilburg, is ook aanwezig bij de onthulling, hij schreef namelijk een korte tekst over de klokken. Deze tekst is in steen uitgehakt door Maarten Fleuren. De steen wordt bevestigd aan de voorzijde van de kerk, naast de ingang naar de toren. Na enkele korte toespraakjes gaan de eerste stadsbeiaardier Arie Abbenes en de huidige stadsbeiaardier Carl Van Eyndhoven samen de toren in. Ze spelen een werk dat speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd is.

Verder speelt Carl Van Eyndhoven nieuwe composities, geschreven door studenten compositie van het conservatorium. Zij volgden een masterclass componeren voor de beiaard. Dit concert duurt tot ongeveer 17:00 uur. Daarna biedt de gemeente Tilburg een drankje aan in de Oranjezaal van het Paleis-Raadhuis.

Eerste beiaard ingenomen door de Duitsers

Tilburg moest zijn beiaard in de Heuvelse Kerk opofferen aan de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Begin jaren zestig ontstond het idee om Tilburg weer te voorzien van een nieuwe beiaard. In 1966 maakte klokkengieterij Eijsbouts uit Asten een lichte beiaard voor Tilburg die over grote afstand hoorbaar was.

Meerdere activiteiten

De beiaard van de Heikese kerk bestaat in 2016 dus vijftig jaar. De stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard organiseert verschillende gratis activiteiten om dit te vieren. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de beiaardcommissie.