Helvoet is Tilburgs Bedrijf van de Maand

helvoet

Helvoet is uitgeroepen tot ‘Tilburgs bedrijf van de maand’. De Tilburgse bedrijven van de maand zijn ambassadeurs voor Tilburg. Helvoet krijgt de prijs omdat dit Tilburgse maakbedrijf al jarenlang een stevige positie heeft in de markt voor kunststof met belang voor de werknemer voorop. Hun sociale uitgangspunt maakt het mogelijk voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een langdurig werkverband te ontwikkelen. Helvoet werkt hiervoor nauw samen met gemeente Tilburg en ROC Tilburg.

Wethouder Berend de Vries (economie) reikte de prijs uit tijdens een bezoek aan Helvoet op 14 september. “Helvoet is één van de vele sterke werkgevers in onze gemeente die een gezicht geven aan onze krachtige en slimme maakindustrie. De kracht van de doorontwikkeling van innovatie naar productie creëert een meerwaarde voor zowel de klant als voor het onderscheidend vermogen. Maar vooral het besef dat ze niets zijn zonder hun team, maakt dit bedrijf tot een slimme stedelijk-economische speler.”

Slim maken is investeren in mensen

Samen met de klant worden producten ontwikkeld uit kunststof (thermoplast en thermoharder), rubber, of een combinatie daarvan. De mogelijkheid om deze vervolgens ook kostenefficiënt te assembleren tot een halffabricaat of tot een complete functionele module geeft Helvoet een unieke positie in de wereld van precisiedelen. Zo werkt het bedrijf voor een van de grootste bierbrouwers van Nederland maar ook voor een bekende Duitse farmaceut. Jeroen Molenschot is development manager bij Helvoet. “Bij maakindustrie denken mensen vaak dat er zoveel is geautomatiseerd dat mensen niet meer relevant zijn. Het tegendeel is waar. Met je werknemers maak je juist het verschil. We wachten daarom ook niet tot iemand de volledige kennis heeft over een machine, maar leiden mensen intern op. Door leer- en groeimogelijkheden te bieden krijg je commitment. Zo werken we bijvoorbeeld samen met gemeente Tilburg om jongeren met en afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden. Inmiddels hebben we negen jongeren uit dit programma opgeleid tot operator. Ook met ROC Tilburg werken we veel samen en we maken deel uit van het Deltaplan Techniek.”

Tilburg maakt het

Een andere driver achter het succes van Helvoet is de kwaliteit van het productieproces. De eisen die vandaag de dag worden gesteld zijn zeer hoog. ‘Zero defects’ is tegenwoordig de standaard. Helvoet beschikt over alle kwaliteitssystemen en certificaten die nodig zijn voor hun specifieke markten. Om aan dit hoge kwaliteitsniveau te kunnen blijven voldoen investeert Helvoet continu in de mensen, processen en machines. Het Helvoet continu verbeterprogramma met deelnemers van alle vestigingen wereldwijd stimuleert dit proces. In de vestiging in Tilburg zijn zo’n 80 mensen dagelijks aan het werk. “Wij maken geen producten met machines maar met mensen”, legt Jeroen uit. “Tilburg is daarom een goede regio als het gaat om arbeidspotentieel. Dat komt ook omdat Tilburg een sterke maakindustrie heeft, veel sterker dan publiekelijk bekend. Eindhoven verzint het, Tilburg maakt het!”

Meer informatie over Bedrijf van de Maand: https://makeitintilburg.nl/ondernemersverhalen/helvoet/