Herdenkingen 70 jaar bevrijd

Maandag 27 oktober is het precies zeventig jaar geleden dat Tilburg werd bevrijd door de 15 Schotse Divisie en de Nederlandse Prinses Irene Brigade. Om te vieren dat we werden bevrijd van de Duitsers vinden er vandaag herdenkingen plaats. 

Drie herdenkingen 

Om 11:00 uur wordt bij het monument ‘De Zwerfkei’, gelegen bij het plantsoen aan de Coba Pulskenslaan een herdenking gehouden. Coba Pulskens is één van de bekendste verzetsstrijders van Tilburg. Vanwege haar hulp aan geallieerde piloten werd zij naar kamp Ravensbrück gebracht, waar zij in februari 1945 om het leven kwam. Ook de drie op 9 juli 1944 vermoorde piloten worden hiermee op gepaste wijze herdacht. Kinderen van basisschool De Zuidwester hebben dit monument geadopteerd en zullen een bijdrage aan deze herdenking leveren.

Om 14.00 uur organiseert de Bond van Wapenbroeders een herdenking op begraafplaats Vredehof aan de Gilzerbaan. Hierbij worden de militairen herdacht die tijdens de oorlogsjaren om het leven gekomen zijn en waarvan enkelen hier hun laatste rustplaats vonden.

Om 19.00 uur is er een herdenking bij het monument ‘Scotland the Brave’ aan de Paleisring.  Kinderen van basisschool Panta Rhei hebben dit monument geadopteerd en dragen hun steentje bij aan de herdenking. Militaire en veteranenorganisaties zijn aanwezig en vormen een erewacht. De muzikale ondersteuning wordt, als altijd, verzorgd door de Dutch Pipes and Drums.

Verschillende activiteiten

Bekijk ook eens het volledige programma van Bevrijding 70 jaar. Op diverse plaatsen in de stad worden activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Zo is er  een programma voor basis- en middelbare scholen, verzorgingshuizen en een speciale avond in 013.

Afgelopen zaterdag stond Tilburg voor het grote publiek in het teken van de bevrijding. Een streetparade van ruim tachtig originele oorlogsvoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog reed dwars door het centrum van Tilburg. Ook werden de veteranen geëerd die bij de bevrijding in 1944 waren. Fotografen Corné Hannink en Frans Versteden waren erbij en legde de parade voor je vast. Bekijk voor alle foto’s het fotoboek van Bevrijding 70 jaar.