Nieuws

Let op! Dit artikel is al 15 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Het Factorium lanceert Het Theaterhuis: plek voor iedereen die van theater en acteren houdt

Theaterlessen zijn niet nieuw bij Factorium. Maar waar voorheen de cursussen verdeeld waren over meerdere dagen, zagen docenten en spelers elkaar alleen tijdens uitvoeringsdagen. Daardoor ontbrak het gevoel van saamhorigheid. Nu is er een vaste plek bij Factorium voor iedereen die van theater en acteren houdt: het Theaterhuis! Elke donderdag is er plaats voor kinderen, jongeren en volwassenen om elkaar te ontmoeten en bezig te zijn met toneelspelen onder het dak en binnen de warme muren van het ‘Het Theaterhuis’.

Het Factorium

Factorium is de basis van de talentenpiramide in Tilburg waar de wisselwerking tussen jonge en oude ontdekkers, fanatieke doorzetters, liefhebber-kunstenaars en professionals in muziek, theater, dans, urban culture en musical centraal staat. Van gewoon lekker meedoen en ontdekken tot toptalent. Factorium Cultuurmakers is een grootstedelijk collectief van ca. 200 kunstenaars/docente. Meer informatie vind je op de site.

Theater community

Factorium is blij met een vaste theaterdag in de week. Het maken van een theater community was onmogelijk omdat alle theatergroepen op verschillende avonden naar het Factorium kwamen. Uitwisseling tussen de verschillende groepen vond alleen plaats op voorstellingsdagen. Daarnaast waren er zeldzame momenten dat beginners een keertje konden aansluiten bij de gevorderden terwijl dat juist zo leuk (en leerzaam) is.

Nu op donderdag alle lessen worden gegeven is er ruimte voor ontmoeting. Zowel docenten als spelers. “De docenten en spelers zitten niet meer alleen op hun avond zijn/haar project te doen, maar zien elkaar elke donderdag en spelen samen met het programma,” vertelt Sandra Broekmans hoofd Theater en Buro Expeditie. Nu zijn er mogelijkheden om de groepen op te splitsen en te mengen. Ongeacht of je in een beginnend of gevorderd traject zit, want je hebt daar allemaal in te leren. Zo willen ze  inhoudelijk sterker worden.

Samenhorigheid

Niet alleen binnen de lessen, maar ook erbuiten worden banden gelegd. Iedereen begint vanaf nu samen en dus kun je anderen ontmoeten in het café. Daarna gaat iedereen naar de lesgroep waar ze waar inspirerende uitwisselingen zijn en na de les is er weer de samenkomst in het café waar je na kunt praten. Zo gaan al die groepen elkaar ontmoeten. Daarnaast is het Theaterhuis ook een plek voor besteding van vrije tijd, een plek om te leren en vrienden te maken.

Het hele pakket

De opschudding in het theaterlesprogramma zorgt niet alleen voor een hechte theater community maar biedt ook andere mogelijkheden. Sandra: “Ik wil ook graag dat mensen verder kijken dan ons cursushuis en theater in de meest brede zin van het woord leren kennen. Wat is er gaande in het professionele circuit? Welke voorstellingen zijn er te zien? En kijk eens naar de acteerstijlen van acteurs. We kunnen nu een donderdagavond ook op die manier invullen; met bijvoorbeeld een masterclass van een acteur of een voorstellingsbezoek. Het gaat veel meer leven nu.”

Een warm thuis

Een bloeiend huis voor theaterliefhebbers in alle geuren en kleuren en niveaus dus. Het is de bedoeling dat elk beginnend theaterspeler zich welkom voelt. “Maar je weet nu dat als je hierbinnen komt er altijd iets te leren en mee te maken is op het gebied van theater met plaats voor de beginnende speler en de ervaren acteur. Daar gaan we naartoe. Een eeuwigdurende theateropleiding eigenlijk,” vertelt Sandra.

Loop vooral binnen

Sandra: “En heel belangrijk… het is het team van theatermakers die dit mee waarmaken! Ik ben erg blij en zeer trots op ons docententeam dat de lessen en repetities vormgeven.” Bekijk al het aanbod van theaterhuis op de website. Ben je nieuwsgierig, maar wil je eerst even kennismaken? Vraag een proefles aan of (voor de volwassenen) kom gezellig even een drankje drinken met de spelers en docenten op donderdagavond. Zij vertellen je graag meer over Het Theaterhuis en alle mogelijkheden voor jou.