Het verhaal achter 48 jaar Hamers Metaal: ‘Van handzagen tot gloednieuwe robots’

Hamers metaalbewerking

Er zijn maar weinig familiebedrijven in Tilburg die al bijna 50 jaar bestaan. Maar Hamers Metaalbewerking is er zo eentje. In 1972 begonnen met een handzaag aan het Dr. Cuijpershof en inmiddels uitgegroeid tot gevestigde naam in de regio. Eigenaar Marcel Hamers nam in 2004 (onverwachts) het stokje over van zijn vader en is trots op waar hij nu staat. “Met vallen en opstaan hebben we het toch maar mooi voor elkaar gekregen.”

Marcel is niet per se iemand die de spotlight opzoekt. En dat terwijl hij toch prachtige verhalen te vertellen heeft. Bijvoorbeeld over hoe zijn vader begin jaren zeventig, toen Marcel net geboren was, op de fiets grote stukken metaal ging halen om thuis te bewerken.

“Machines voor het maken van kleine metalen onderdelen waren heel duur, en dus moest hij al die grote stukken metaal handmatig in kleine stukjes zagen. Avond na avond liep hij te zagen. Tot hij zelf een zaagmachientje maakte van de motor van een oude wasmachine. Dan ging hij ’s morgens naar zijn werk, want hij werkte ook nog voor een baas, en zei hij tegen mijn moeder: ‘rond 12.00 uur is het wel klaar, dus dan kun je de machine uitzetten’. Ja, zo ging dat dan.”

‘Nu moet jij het doen’

Het is inmiddels een aantal jaren geleden dat de vader van Marcel overleed. In 2004 kwam de wereld van de familie Hamers flink op z’n kop te staan. Vader kreeg een hersenbloeding en moest halsoverkop het bedrijf verlaten. De broer van Marcel, die altijd betrokken was geweest bij het bedrijf, was net voor zichzelf begonnen. En Marcel, die niet lang na de middelbare school in dienst was gegaan bij zijn vader, kreeg te horen: “Nu moet jij het gaan doen.”

“Ik zal nooit vergeten dat ik bij mijn vader aan het bed zat en hij zei dat ik het moest overnemen. Om dat moment werkte er 39 man aan personeel en dat zag ik niet zo zitten. Ook hadden we het probleem dat, door de hersenbloeding van mijn vader, een deel van de kennis weg was. Dan kon hij nog heel goed uitleggen hoe je een bepaald onderdeel moest maken, maar als je dan vroeg hoe lang je daar over deed, sloeg hij de plank volledig mis. Samen met de bedrijfsleider werd ik vol in het diepe gegooid. Maar door vallen, opstaan en doorgaan zijn we gekomen waar we nu staan.”

Hoe het komt dat Hamers Metaal na 48 jaar nog steeds bestaat? “Lastig om te zeggen… Mijn vader en ik zijn beide personen die nergens nee op zeggen. Alles aannemen, flexibel en meedenkend zijn en roeien met de riemen die je hebt. En natuurlijk komt er ook wel wat geluk bij kijken.”

Robots en automatisering

Vandaag de dag werken er 16 mensen voor Hamers Metaalbewerking (gevestigd aan bedrijventerrein Loven) en wordt er daarnaast met robots gewerkt. Marcel: “Ik heb de keuze gemaakt om meer te automatiseren. Bijvoorbeeld door te investeren in machines die 24 uur lang kunnen draaien en beladen worden door robots.” En wat al deze machines dan precies doen? “Wij hebben een aantal verschillende afdelingen, namelijk: draaien, frezen en rondslijpen.  Dat laatste is echt een specialisme, waarbij we metalen onderdelen tot op de duizendste millimeter nauwkeurig slijpen.”

De meeste klanten van Hamers Metaalbewerking komen uit de regio, maar hun klanten zitten vervolgens weer over de hele wereld. Er worden onderdelen gemaakt voor verschillende branches: van de voedingsindustrie tot automotive en van defensie tot de verpakkingsindustrie. “Elk onderdeel is anders en heel klant-specifiek.”

Hamers Metaal

Met vallen en opstaan

Met vallen en opstaan is het Marcel dus gelukt om een gezond bedrijf neer te zetten met een frisse blik vooruit. En ook al is hij jaren geleden in het diepe gegooid, hij haalt ontzettend veel plezier uit het ondernemen. “Een van de allerleukste dingen vind ik het bedenken en bekijken van nieuwe technieken; hoe kunnen we met minder mensen toch meer produceren?” Hij wil zich de komende jaren dan ook richten op de nog verdere automatisering van de metaalbewerking. Want: “We werken maar 8 uur per dag, maar dan hebben we nog 16 uur over.”

Wanneer we het over de minder leuke kanten van het ondernemen hebben, is er een onderwerp waar Marcel heel duidelijk over is: “Het vinden van personeel, dat is echt héél erg moeilijk! Dit werk wordt zó onderschat. Ik heb dertien mensen in dienst die gewoon op het niveau van chirurgen werken, maar de LTS nooit gehaald hebben. Dit zijn mensen die veertig jaar geleden kwamen stagelopen, nooit meer weg zijn gegaan en gaandeweg alles geleerd hebben.”

Of er een opleiding is die aansluit bij het werk dat wordt uitgevoerd bij Hamers? “In Tilburg zit nog wel de SVMT (Stichting Vakopleiding Metaal Tilburg), maar dat past ook niet helemaal. Als er geen passende opleidingen worden aangeboden, weten mensen ook niet dat ze in deze industrie kunnen gaan werken. En dat vind ik echt heel jammer. Het is een moeilijk vak en het wordt alleen nog maar moeilijker.”

Gunfactor voor elkaar

Gelukkig zijn er ook nog andere bedrijven uit de metaalindustrie in de regio met wie Marcel zo nu en dan kan sparren. “Ik heb ook wel eens geopperd om meer samen te doen, onder het motto ‘samen staan we sterk’. Want ik geloof erin dat als we samenwerken, we meer kunnen bereiken dan alleen. Daar ben ik wel achter gekomen de laatste jaren.”

Verder vindt Marcel het leuk om, als rasechte Tilburger, naar elke thuiswedstrijd van Willem II te gaan en zit hij in een ondernemersclubje bij Prise d’eau. “Ik vind dat beiden echt ontzettend leuk! Je komt toch wel in contact met veel verschillende mensen en bedrijven. Soms kan ik iemand helpen en soms kan een bedrijf ons helpen. Want waarom zou je het ver weg gaan zoeken als je het hier dichtbij kunt halen? Die gunfactor die we hier in Tilburg voor elkaar hebben, vind ik toch wel fijn.”

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Felipe Muñoz Mateu (CEO All Tape Supplies).