Nieuws

HIV-expertisecentrum
Let op! Dit artikel is al 103 dagen oud en wellicht niet meer relevant

HIV-expertisecentrum ETZ krijgt STZ-erkenning

ETZ is door de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) benoemd tot ‘HIV-expertisecentrum Midden- en West-Brabant’. Dit is de twaalfde topklinische functie voor het ETZ. Het HIV-team is heel trots op deze erkenning en het motiveert ze om de kwaliteit van de zorg verder te optimaliseren. Lees verder.

STZ Erkenning

Om als ziekenhuis een STZ-erkenning te krijgen, moet je aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het specialisme een aanzienlijk patiëntenbestand hebben. Bij het HIV-expertisecentrum is dat zeker het geval. Met 1200 patiënten is het ETZ immers, na het OLVG, het grootste perifere HIV-centrum van Nederland en levert al vanaf het prille begin van de HIV epidemie in 1992 kwalitatief hoogwaardige HIV-zorg. Anno 2021 bestaat het HIV team uit drie internist-infectiologen, (Brouwer, Berrevoets, Van Kasteren), vier verpleegkundig consulenten (Adams, Dievelaar, Phaf, Van de Ven) en een verpleegkundig specialist (De Kruijf).

Ontwikkeling

Het HIV-expertisecentrum was al goed in patiëntenzorg, maar moest op wetenschappelijk gebied nog wat groeien. at heeft het uiteindelijk gedaan in de vorm van deelname aan verschillende studies. Daarnaast moest het ETZ voor een STZ-erkenning in het Topklinisch Zorgregister ook innovatieve ontwikkelingen laten zien. Ook dat is het geval bij het HIV-centrum. “Wij zijn een uniek samenwerkingsverband aangegaan met de GGD en dit zal ertoe leiden dat op korte termijn patiënten in plaats van bij de GGD ook in het HIV-centrum terecht kunnen om zich op SOA’s te laten screenen. Specifiek gaat het om MSM-HIV-patiënten die geen klachten ondervinden, maar wel risicocontacten onderhouden”, aldus Brigitte de Kruijf.

Erkenningen

Het ETZ heeft nu erkenningen voor:

 1. Echo-onderzoek van de zenuwen – Neurologie
 2. Spinale chirurgie – Orthopedie
 3. Allergieën – Allergologie
 4. Vestibulair schwannomen (brughoektumoren) – Neurochirurgie
 5. Hoofd Hals tumoren – MKA chirurgie, KNO
 6. Multitrauma/traumacentrum – Chirurgie
 7. MS Centrum Midden Brabant – Neurologie
 8. Onderzoek en behandeling van gliomen – Neurochirurgie, Neurologie
 9. Onderzoek en behandeling van hersenmetastasen – Neurochirurgie, Gamma Knife Centrum Tilburg
 10. IVF centrum – Centrum Voortplantingsgeneeskunde
 11. Neurovasculair Expertisecentrum Tilburg – Neurochirurgie, Radiologie
 12. HIV-expertisecentrum Midden- en West-Brabant – Interne Geneeskunde

Meer ETZ

Wil jij op de hoogte blijven van het nieuws en de acties van ETZ? Ga dan naar de website van ETZ of volg ze op Instagram of Facebook.