Honderden emblemen, vuurwerk & Tilburgse cadeaus: 013 Emblemen opent pop-up winkel op de Westermarkt

013 emblemen

Een uit de hand gelopen hobby. Zo kun je het initiatief van de 31-jarige Guido van den Bogert wel noemen. Hij miste jarenlang de kielen en jasjes met emblemen in de stad en dus besloot hij dat hij daar verandering in aan wilde brengen. Zo geschiedde: in 2020 opende hij een webshop met carnavalsemblemen. Inmiddels is 013 Emblemen flink gegroeid en hebben ze sinds kort een pop-up winkel geopend op de Westermarkt. De pop-up winkel is tot carnaval zes dagen per week geopend.

Wat je er allemaal kunt scoren? Honderden emblemen – wat de hoofdmoot van het bedrijf is en zal blijven –, kleding met Tilburgse teksten, kerstballen met een link naar de stad, rompertjes en ook categorie 1 vuurwerk. “Eigenlijk heeft alles in onze winkel een link naar de stad Tilburg of de Tilburgse taal. Op het vuurwerk na dan. Maar door het vuurwerkverbod zie je de populariteit van kindervuurwerk toenemen, dus daar moest ik wel op inspelen,” vertelt Guido in zijn winkeltje.

‘Uiteindelijk wil ik een permanente winkel’

013 Emblemen is nu nog als pop-up winkel geopend, maar Guido zijn dromen zijn groot. “Uiteindelijk wil ik een vaste winkel openen waar je heel het jaar door emblemen en leuke Tilburgse cadeautjes kunt kopen. Want je zult het niet geloven, maar ook in de zomer verkoop ik genoeg emblemen. Sinds een jaar of drie is de populariteit van de kiel en jasjes met emblemen in Tilburg zo sterk gegroeid, dat emblemen collectors items zijn geworden.”

Die vaste winkel is gezien de huidige omstandigheden nog ver weg. “Dan moet corona toch wel echt onder controle zijn. Het moet rendabel zijn om permanent een winkel te openen en dan kan ik het me helaas niet permitteren als evenementen rondom carnaval worden afgelast.”

Guido heeft altijd in de horeca en aan horeca gelieerde branches gewerkt. Zo werkt hij momenteel bij horecagroothandel Excellent. “Ik ben wel qua uren gehalveerd, anders is het niet te combineren met mijn eigen winkel en bedrijf. Uiteindelijk is het wel het doel om me volledig op de winkel te focussen.”

‘Ik speel graag in op hypes’

Guido heeft met 013 Emblemen een vast assortiment, maar speelt ook graag in op de actualiteit. “Zo heb ik van de zomer een ‘Ik ga zwemmen, in Bacardi Lemon’ embleem gemaakt. Deze heb ik duizenden verkocht. En onlangs bracht ik een embleem met ‘Fox Wild’ uit. Ook die verkochten we honderden in een paar dagen. Ik vind het leuk om op de actualiteit en hypes in te spelen.”

Maar ook de Tilburgse taal komt veel terug in zijn assortiment. “Ik vind de Tilburgse taal onderbelicht. Daar wil ik graag meer mee doen. We hebben kleding met Tilburgse uitspraken, maar sinds kort bijvoorbeeld ook flessen wijn met Tilburgse teksten erop. Je ziet dat die richting de feestdagen veel verkocht worden.”

Meer informatie

Wil je de winkel aan de Westermarkt een keer bezoeken? Ze zijn van maandag tot en met zaterdag én op de koopzondagen van de Westermarkt geopend. Uiteraard kun je nog steeds online je aankopen doen via de webshop van 013 Emblemen. Ook goed om te weten: iedere zaterdag staan ze met een selectie van het assortiment op de markt achter de bushalte aan het Stadhuisplein.

Op de hoogte blijven van de leukste acties en nieuwste producten? Volg 013 Emblemen dan vooral via Facebook en Instagram.

013 emblemen