Huidtumor in het gezicht in één dag behandeld

Dermatologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg behandelen patiënten met huidkanker in het gezicht vanaf nu op een snellere manier dan voorheen. Ze gebruiken hiervoor Mohs’ micrografische chirurgie. Op één dag wordt de tumor verwijderd, het weefsel onderzocht en de wond gehecht. Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij: “Aan het eind van de dag loopt de patiënt kankervrij naar buiten”.
 
De eerste patiënt die op deze manier werd geopereerd is Ad Tilemans. “Ik ben er blij mee dat het in een halve dag gebeurd was. Voorheen was je hier vier dagen mee kwijt.” De ingreep zelf viel hem reuze mee. “Nou ben ik niet zo bang voor een hechting”, reageert de voormalig glaszetter laconiek, “maar hier heb ik echt heel weinig van gevoeld”. Een week na de ingreep worden de hechtingen verwijderd en ook dat valt mee. Tilemans: “Toen het weefsel was weggehaald, schrok ik wel even, het was een flinke wond boven mijn wenkbrauw, maar die is snel, goed en pijnloos genezen”.
 
Onder de microscoop
Ook dermatologen Rick Waalboer-Spuij en Maarten Bastiaens zijn enthousiast, vooral over de snelheid waarmee ze hun patiënten kunnen helpen. Een week na meneer Tilemans staan de tweede en derde patiënt op het programma. Bastiaens: “De techniek is niet nieuw, de toepassing is dat wel voor de dermatologen van ons ziekenhuis. ’s Ochtends halen we onder plaatselijke verdoving het stukje huid met de tumor weg. Dat snijden we in het speciaal daarvoor ingerichte laboratorium in ‘coupes’, plakjes, die we onder de microscoop bekijken.” Zijn collega Waalboer-Spuij vervolgt: “We bekijken honderd procent van de snijrand. Blijkt er nog iets kwaadaardigs in te zitten, snijden we nog iets meer weg, maar alleen op de plek waar nog kanker zit. Deze procedure herhalen we tot we zeker weten dat we het volledige door kanker aangetaste plekje hebben weggehaald.” Soms is een patiënt dus na twee uur klaar, maar vaker is een tweede of derde ronde nodig.

Snel behandelen
In navolging van internationale afspraken wordt Mohs’ micrografische chirurgie vooral uitgevoerd bij mensen die huidkanker in hun gezicht hebben. Waalboer-Spuij: “Voor ons is het zaak het litteken zo klein mogelijk te houden en dus zo min mogelijk weg te snijden”. De techniek wordt al in diverse andere (Brabantse) ziekenhuizen toegepast. Bastiaens: “Zeker nu wij als groot fusieziekenhuis steeds grotere aantallen patiënten behandelen, werd deze manier van behandelen ook voor ons een ‘must’. Huidkanker komt bij steeds meer mensen voor, het is belangrijk ze zo goed en snel mogelijk te behandelen.”