Huurders en WonenBreburg bepalen nieuwe omgangscode

betaalbaar wonen

De huurdersvertegenwoordiging SHW (stichting Huurdersbelangen WonenBreburg) heeft na intensief en goed overleg een nieuwe Omgangscode opgesteld met WonenBreburg. De oude liep dit jaar af. In de Omgangscode staan rechten en plichten van huurders en de woningcorporatie voor als de woningen flink verbouwd worden, grootonderhoud. In de Omgangscode gaan we verder dan dat de wet voorschrijft. Belangrijk is een ruime huurgewenningsregeling, verschillende niveaus in ongemak (en de bijbehorende vergoeding) en het aantal dagen dat we rekenen voor de vergoeding. De omgangscode gaat vandaag in (1 juli).

Intensief Overleg

SHW heeft samen met WonenBreburg lang en intensief gesproken. Belangrijke bedrijfs en beleidsbeslissingen overlegt Shw altijd met WonenBreburg. Zo ook over de Omgangscode. Het ging niet over 1 nacht ijs. We hebben in een intensief traject met betrokken discussies een mooi eindresultaat behaald. Het aantal dagen dat geldt voor de ongemakvergoeding is 3 dagen voor en na de periode van werkzaamheden. Er zijn niveaus van 12 euro tot 37 euro per dag. Er staan ook nog andere afspraken in zoals: vergoedingen voor aanpassingen die de huurder zelf al had gedaan, geen dubbele woonlasten en een verhuiskosten/inrichtingvergoeding.

Belang van de huurders

Bij de discussies en het eindresultaat staat het belang van de huurders die te maken krijgen met grootonderhoud voorop. Shw heeft vastgehouden aan verschillende niveaus omdat het bij de ene woning gaat om alleen werkzaamheden buiten bijvoorbeeld en bij andere werkmannen ook binnen moeten zijn en mensen bijvoorbeeld tijdelijk elders moeten douchen of koken.

Grootonderhoud

Ieder jaar zijn er tal van grootonderhoudprojecten. Vorig jaar gemiddeld meer dan 1 woning per dag. Ook in 2015 zijn al verschillende projecten afgerond of nog in volle gang. Er is altijd sprake van ongemak tijdens grootonderhoud. Wel met als einddoel een prettige, vernieuwde woning. We proberen het ongemak te beperken en te compenseren door in de Omgangscode heldere afspraken te maken.

“Na intensief overleg blij dat we er voor de huurders van WonenBreburg uitgekomen zijn.” Wim Leerves, voorzitter Stichting Huurdersbelangen WonenBreburg.