Nieuws

Het Zuidelijk Toneel
Let op! Dit artikel is al 339 dagen oud en wellicht niet meer relevant

HZT en ToekomstAcademie Tilburg bieden jonge vluchtelingen trainingen in empowerment

Het project Achttien is gestart. Het Zuidelijk Toneel en ToekomstAcademie Tilburg, onderdeel van New Dutch Connections slaan na eerdere succesvolle samenwerkingen opnieuw de handen ineen. Samen bieden zijn een groep jonge vluchtelingen, die binnenkort achttien jaar worden drie maanden lang trainingen in empowerment.

Achttien, een feestje of juist niet?

Voor de meeste jongeren in Nederland is het een groot feest om achttien jaar te worden. Maar voor jongeren die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen betekent achttien worden heel wat anders. Dit is namelijk het moment dat alles opnieuw onzeker wordt. Tot hun 18e levensjaar wonen de jongeren in huizen van Nidos (de landelijke voogdijinstantie). Maar wanneer zij achttien worden en geen verblijfsvergunning hebben, belanden de jongeren soms letterlijk op straat. De relatieve bescherming die een minderjarige vluchteling geniet, houdt plotseling op en een mogelijke terugkeer naar het land van herkomst hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Samen met New Dutch Connections en de Toekomst Academie Tilburg organiseert Het Zuidelijk Toneel drie maanden lang workshops voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’ers) in Tilburg en Bergen op Zoom. In de workshops staan hun toekomstdromen centraal en leren ze dit te vertellen en presenteren aan de buitenwereld.

Coaches en maatjes gezocht!

Tijdens het project worden de jongeren gekoppeld aan een coach en een maatje, die hen ondersteunen op professioneel en sociaal vlak. Als coach of maatje onderneem je samen sociale activiteiten, laat je de jongere kennismaken met jouw netwerk. Zo kun je ondersteunen bij zijn/ haar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Coach of maatje van een jongere ben je voor drie maanden en het kost ongeveer twee uur per week, waar je heel veel moois voor terugkrijgt!

Ook coach of maatje worden van een jonge vluchteling tussen de 15-18 jaar? Stuur voor meer info een mail naar vrijwilligers@newdutchconnections.nl

New Dutch Connections

Stichting New Dutch Connections inspireert en motiveert jonge (ex)vluchtelingen in Nederland om opnieuw in zichzelf te geloven door samen met bedrijven workshops aan te bieden, de jongeren te koppelen aan coaches en maatjes en unieke ontmoetingen te organiseren door o.a. het produceren van theatervoorstellingen.

De ToekomstAcademie

De ToekomstAcademie biedt voor (ex-)asielzoekers- en vluchtelingjongeren een alternatieve vorm van ontwikkeling gericht op hun toekomstige carrièreplan. Op de ToekomstAcademie ontwikkelen en ontdekken de jongeren en jongvolwassenen hun talenten en vaardigheden. Voor de minderjarige jongeren (leerplicht) zal dit aanvullend onderwijs zijn en voor een deel van de 18+jongeren is het een vorm van alternatief onderwijs, omdat zij geen toegang meer hebben tot het reguliere onderwijs in Nederland. De ToekomstAcademie richt zich op de economische zelfredzaamheid en participatie van jongeren die dreigen de aansluiting met ontwikkelingen in de samenleving te verliezen.

Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel maakt theater. En meer. Artistiek leider Piet Menu runt samen met een groep theatermakers uit Nederland en Vlaanderen vanuit Tilburg een veelkleurig theaterhuis.

Als initiator, curator en adviseur verzamelt hij de beste makers onder één dak. Ons werk staat in de wereld en de wereld maakt deel uit van ons werk. Ons centrale thema: de blik van De Ander. We bieden ons publiek vergezichten die ons via een omweg wat over onszelf vertellen. We richten ons op Nederland en Vlaanderen, met een bijzondere aandacht voor de eigen regio Noord-Brabant.

Reageer op dit bericht