Het Zuidelijk Toneel zoekt niet-acteurs voor diverse projecten

Het Zuidelijk Toneel zoekt niet-acteurs

Artistiek leider Piet Menu start het nieuwe theaterseizoen bij Het Zuidelijk Toneel met een bijzondere zoektocht naar de blik van de ‘ander’. Ze zijn op zoek naar Brabantse niet-acteurs voor verschillende projecten. Hiermee willen ze mensen écht betrekken en het publiek actief laten meebeleven.

Foto: William van der Voort

De blik van de ‘ander’ in al zijn gedaanten laten zien

Piet Menu: “Ik geloof sterk dat als we nieuw theaterpubliek willen bereiken, we ook nieuwe verhalen en andere mensen een podium moeten bieden. Bovendien levert de participatie van kinderen en volwassenen aan onze producties ons ook weer nieuwe inzichten. Theater is immers van ons allemaal en met die boodschap struinen we stad en (platte)land af op zoek naar interessante mensen en verhalen. De blik van de ander is een centraal begrip in ons nieuwe beleid waarbij we het publiek willen uitdagen om andere meningen, andere vergezichten even toe te laten.”

Het gesprek aangaan

Het Zuidelijk Toneel wil als stadsgezelschap actief het gesprek aangaan met mensen uit de regio. Jantine Hoekstra (coördinator educatie van Het Zuidelijk Toneel): “Ik heb één groot ideaal. ‘Zoals je in elk dorp een voetbalvereniging hebt, willen wij dat ook kunst een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het leven van mensen. Mijn eerste drijfveer is dat jongeren flexibel en buiten de hokjes denken, dat ze kritisch en empathisch worden. Ik wil nieuwsgierigheid opwekken. Omdat ik echt geloof dat je daar een betere maatschappij mee creëert. Daarom moeten we even zichtbaar worden als een voetbalvereniging en binnendringen in het leven van mensen om ons heen.”

Vanuit deze visie zoekt het gezelschap voor diverse projecten naar niet-acteurs; kinderen en volwassenen uit de regio. Ervaring met toneel is geen vereiste, nieuwsgierigheid naar de ‘ander’ en enthousiasme om hier samen met ons aan te werken, des te meer.

Kreupelhout

Voor het project Kreupelhout zoekt Het Zuidelijk Toneel kinderen tussen 8 en 12 jaar die van november tot april willen meewerken aan een productie in de grote zaal van Theaters Tilburg. Kreupelhout is een voorstelling voor volwassenen maar gespeeld door kinderen. Regisseur Alexandra Broeder draait in haar voorstellingen graag de rollen om en maakt met kinderen werelden waarin zij de baas zijn.

Expeditie Theater

Voor het jaarlijks terugkerende HZT-educatieproject Expeditie Theater gaat regisseur Alexandra Broeder met muzikant Roald van Oosten en jongeren tussen 14 en 19 jaar aan de slag om een beeldende en muzikale voorstelling te maken met een vleugje horror. Een wonderschoon maar misschien ook droef sprookje over anders zijn dan de rest.

De Man Is Lam

In aanloop naar de nieuwe voorstelling van theatermaker en TV-persoonlijkheid Lucas De Man zijn ze op zoek naar volwassen mannen om mee in gesprek te gaan over wat het nu betekent om man te zijn in deze westerse maatschappij. Hoe gaat de man anno nu om met kwetsbaarheid, agressie, vrouwen, intimiteit en religie. Op basis van deze gesprekken maakt Lucas De Man de voorstelling: De Man Is Lam. Het eerste gesprek hierover vindt plaats tijdens de Tilburg voor Cultuurnacht op 29 oktober in Theaters Tilburg. Theatermaker Eva Line de Boer, winnares van de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2016, maakt in navolging op De Man Is Lam een eigen vervolgvoorstelling rondom deze thematiek maar dan vanuit de blik van opgroeiende pubermeisjes. Ter inspiratie voor deze voorstelling zoekt HZT meisjes met verschillende culturele achtergronden (15 en 18 jaar) die de makers meer willen vertellen over hun visie op het leven en de toekomst.

Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel is een Brabants toneelgezelschap, opgericht in 1956 in Eindhoven en sinds 2010 gevestigd in Tilburg. Met ingang van september 2015 staat het gezelschap onder artistieke leiding van Piet Menu. In de rol van intendant creëert hij een veelkleurig theaterhuis. Een huis van uiteenlopende makers die met een krachtige beeldtaal hedendaagse verhalen vertellen. Ze gebruiken hiervoor diverse vormen, maar gaan altijd de dialoog aan met het publiek. Een dialoog die verwondert, verlicht, verward en dwars durft te zijn. Om zo openheid te creëren en verandering in gang te zetten, bij het publiek, maar evenzeer bij onszelf

Meedoen?

Wil je meer weten en/of voel je je aangesproken om mee te werken aan één of meer van bovengenoemde voorstellingsprojecten. Aarzel niet om contact met op te nemen met Jantine Hoekstra via jantine.hoekstra@hzt.nl.