Tilburgs I&L Logistiek ontwikkelt milieubewust koeriersplatform

Logistiek

Vervoersspecialist I&L Logistiek, met haar hoofdkantoor in Tilburg, heeft een landelijk platform ontwikkeld om koeriersdiensten en bijzondere logistieke opdrachten veel efficiënter uit te voeren. Voortaan worden alle vervoersopdrachten uit de Benelux behandeld door het Landelijk CoördinatieCentrum Koeriersdiensten (LCCK). Dat levert grote voordelen op voor klanten – de besparingen lopen op tot 40 procent – én voor het milieu.

Sinds 2013 wordt er al door I&L Logistiek gebouwd aan een nieuw model voor koeriersdiensten. Dit model is bedoeld om sneltransport en bijzondere logistieke opdrachten efficiënter en milieubewuster uit te voeren. De kern hiervan is het vervoer veel efficiënter en ‘slimmer’ te plannen, waardoor je met minder voertuigen de weg op kunt. Dat bespaart kosten én zorgt voor minder Co2 uitstoot. Nog een extra voordeel: minder voertuigen zorgt ook voor minder drukte op de weg (en dus filevermindering).

Landelijk CoördinatieCentrum Koeriersdiensten (LCCK)

Het model werkt als volgt: op één centrale locatie (de I&L Logistiek Control Tower) komen alle aanvragen uit de hele Benelux binnen. Alle aanvragen worden direct beoordeeld en gepland in het bestaande LCCK-netwerk van I&L Logistiek en haar partners. Hierbij worden alle randvoorwaarden die bij de zending horen, geborgd en bewaakt. Er worden grote synergievoordelen gehaald met bestaande ritten en opdrachten waardoor er voor hetzelfde aantal opdrachten gemiddeld 50% minder voertuigen nodig zijn. De opdrachten bestaan uit volautomatische opdrachtbatches van grote landelijke accounts tot handmatige opdrachten van kleinere opdrachtgevers.

Pas het begin

Nu het platform voor de koeriersmarkt en bijzondere logistieke opdrachten is opgezet, wordt deze ontwikkeling doorgezet naar de reguliere logistiek. Samen met vier vooraanstaande stakeholders wordt er gewerkt aan een LCCL: een Landelijk CoördinatieCentrum Logistiek. Vervoerders maken hierbij hun lege ruimte in bestaande lijnen zichtbaar. Met een innovatieve matchingsoplossing wordt de restcapaciteit beter benut. Dat levert een enorme efficiëntie slag op. Hierbij gelden de voordelen van het LCCK op een veel grotere schaal. Rond de zomer gaat de eerste pilot van start.