Informatieavond over HBO Master Special Educational Needs

Op dinsdagavond 30 augustus is er tussen 18.00 en 21.00 uur op alle lesplaatsen van het Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg (OSO) van Fontys een informatieavond. Belangstellenden voor de Master SEN kunnen dan in een persoonlijk gesprek met docenten van OSO informatie krijgen over de opleiding. Er zijn veel geïnteresseerden die meer willen weten over de samenstelling van de opleiding. Als grootste opleidingsinstituut voor Master SEN biedt Fontys OSO ruime mogelijkheid tot het zelf samenstellen van een gewenste opleidingsroute. Passend Onderwijs en versterking van de Leerkracht staan daarbij centraal.

Minister Van Bijsterveldt beveelt in haar beleidsbrief van januari 2011 het volgen van de Master SEN aan als een belangrijke professionaliseringsimpuls om Passend Onderwijs op scholen vorm te geven. Een Master Special Educational Needs is toegerust om in de klas om te gaan met verschillen. Een belangrijke kwaliteit die nodig is om onderwijs voor alle leerlingen passend te maken. De studenten zijn doorgaans leerkrachten die al enkele jaren ervaring hebben in het onderwijs. Zij hogen hun studieniveau op tot HBO-masterniveau. De meeste studenten ronden de opleiding af in een tweejarige studieperiode.

Meesterstukken
Elke opleiding tot Master SEN wordt afgerond met het doen van een onderzoek. Dit onderzoek wordt beschreven in een zogeheten Meesterstuk. Het onderzoek dat men verricht is een prakgericht onderzoek. Een onderzoek dat plaatsvindt in de concrete onderwijspraktijk van de student. De opleiding is daarmee een belangrijke verbeterkans van de eigen onderwijscontext. Behalve dat de opleiding tot Master SEN de kwaliteit van de groepsleerkracht verbetert, hebben de meeste specialisten op scholen ook de Master SEN gevolgd. Zij vervullen dan taken of functies als remedial teacher, intern begeleider, dyslexiespecialist, autismespecialist e.d. Om te stimuleren dat meer leerkrachten en docenten op een hoger praktijkniveau komen is de Lerarenbeurs dit jaar extra verhoogd met 10 miljoen euro.

De info-avonden vinden plaats in Amsterdam, Utrecht, Hengelo, Rotterdam, Bergen op Zoom, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Sittard en Nijmegen. Voor de exacte locaties ga naar www.fontys.nl/oso