Nieuws

international center
Let op! Dit artikel is al 251 dagen oud en wellicht niet meer relevant

International Center opent in binnenstad: informatiepunt voor buitenlandse Tilburgers

Op donderdag 17 mei opent het International Center Tilburg zijn deuren aan de Willem II-straat 6A. Het wordt een laagdrempelige voorziening waar buitenlandse stadgenoten elkaar kunnen treffen. Ze krijgen er antwoord op allerhande vragen. Het centrum wil uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats voor Tilburgse ‘internationals’.

Informatie over Tilburg

In Tilburg wonen duizenden arbeids- en kennismigranten, waaronder ook vele expats en internationale studenten. Zij hebben, zoals iedere nieuwkomer in Nederland, veel praktische vragen. Waar vind ik een geschikte woning en hoe werkt de zoektocht naar huizen hier eigenlijk? Waar moet ik zijn voor een werk- of verblijfsvergunning? Hoe vind ik als student een leuke bijbaan? Wat is de beste sportclub voor mijn kind en hoe koop ik een goede fiets?

“We bieden informatie over Tilburg in de breedste zin van het woord: wie, wat, waar en hoe? Dit alles brengen we in een gemoedelijke sfeer, die je echt Brabants zou mogen noemen”, vertelt initiatiefnemer Zoë-Joan Franz. “Het International Center Tilburg wil een eerste vertrekpunt zijn voor iedereen die van buitenaf komt: van student tot en met kennismigrant. Het is een groeiende doelgroep, die nu niet afdoende wordt bediend.”

Metamorfose Cinematheek

In het pand aan de Willem II-straat was vroeger de Cinematheek gevestigd. De afgelopen maanden heeft het een ware metamorfose ondergaan, met veel extra lichtinval tot gevolg. Bij de entree stap je een soort huiskamer binnen, met gezellige zitjes en functionele werkplekken rond de uitnodigende thee- en koffiebar. Franz: “Daar word je vanzelf naartoe gezogen.”

Rond de openbare ruimte zijn zes kantoorunits gevestigd, met dienstverleners die speciaal op buitenlandse klanten zijn gericht. Bij de start zijn dat in elk geval: Student Housing Holland, Boxx Global Expat Solutions en Future Green Projects. Het International Center Tilburg is nog in gesprek met meer partijen, zowel commerciële als non-profit. Franz verwacht de zes units snel verhuurd te hebben. “We zullen spoedig zelfs een wachtlijst hebben.”

Lezingen, workshops en optredens

Het International Center gaat speciale activiteiten voor de internationale doelgroep ontplooien: lezingen, workshops en culturele optredens. “Wij bieden mensen een podium aan. Iedereen is welkom. Ons belangrijkste streven is dat wij mensen informeren en met elkaar verbinden.”

Het International Center, gelegen op een toplocatie nabij NS-station, Spoorzone en het winkelhart van Tilburg – zal in het begin op kantoortijden geopend zijn. Als blijkt dat daaraan behoefte is, worden de openingstijden verruimd. Antropologe Zoë-Joan Franz heeft de supervisie over het nieuwe centrum. Zij verricht op 17 mei de opening samen met Gon Mevis, bestuurder van de maatschappelijke organisatie Contour De Twern.

Reageer op dit bericht