Nieuws

Braboneger
Let op! Dit artikel is al 591 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Interview Braboneger: “Ik vat ze allemaal”

Hij werd wereldberoemd in Nederland met het filmpje ‘gewoon betalen‘. “Een maat van me uit Rotterdam had nog nooit een neger gezien die zo praatte. Wij zijn dat wel gewend hier in Tilburg, maar de rest van Nederland blijkbaar niet.

Inmiddels is Steven Brunswijk een cabaretier van formaat waar heel Tilburg trots op mag zijn. Steven’s nieuwe show ‘Als ik mezelf kon zijn’ gaat deze week in première in MIDI Tilburg. Verder speelt hij nog in bijvoorbeeld Arnhem, Maastricht, Eindhoven, Den Haag en Utrecht. Zijn Facebookpagina heeft inmiddels bijna 100.000 likes. Reden genoeg voor een interview met de Tilburgse cultheld.

“In mijn familie doet niemand moeilijk over de naam Braboneger. Alleen donkere mensen die me niet kennen zeiken erover, maar die hebben altijd kritiek op alles. Als het niet over Braboneger gaat, dan wel over zwarte piet en dan is het weer de negerzoen. Ze hebben altijd wel iets te zeuren. Op straat spreken ze me nooit aan, want ik ben niet op mijn mondje gevallen uiteraard. Op Facebook en YouTube zijn ze ineens welbespraakt.”

Ergernissen van de Braboneger

Steven begint te glinsteren als ik hem vraag aan wie hij écht de waarheid zou willen vertellen. In zijn show passeren meerdere figuren de revue. Hij geeft ons een tipje van de sluier. “Een caissière genaamd Debby, die moet altijd praatjes starten. In het begin was het nog leuk, maar iedere dag hé. Altijd over vakantie en over producten waar ze alles van weet. Zo’n enthousiasteling. Ik zou die rooie kop van d’r een keer willen scannen. Ik zou echt graag gewoon dit tegen haar zeggen: Hé Debby houdt oe rooie dakduif bakkus eens gewoon dicht!”

Nadat Steven over Debby is begonnen, volgt al snel de naam Truus. “Wie Truus is? Als je d’r ziet wil je gelijk al d’r tanden uit d’r smoel rammen. Zo eentje is Truus. Als ze begint te praten denk je meteen wat een irritante. Als jij iets meegemaakt hebt, heeft zij ’t ook meegemaakt, maar net iets beter. Als ik bijvoorbeeld thee heb gedronken met de koning. Dan heeft zij gisteren thee gedronken met de koning en Maxima, zo eentje is Truus.”

Ook Harry is iemand waar de Braboneger zich mateloos aan kan storen. “Harry werkt niet en loopt de hele dag postzegels te verzamelen. Harry stinkt gruwelijk uit zijn smoel. Harry zou eens vaker moeten douchen, dat moet Harry doen. Harry moet geen uitkering lopen trekken, Harry moet eens minder aftrekken, dat moet Harry doen. Hij heeft eelt op z’n handen. Als ik die op een dag voor mijn bumper zie, dan rijd ik hem voor zijn flikker, Harry!”

Dag van de waarheid

Steven vindt dat er jaarlijks een dag moet komen waarop mensen elkaar de ongefilterde waarheid vertellen. Daar kunnen mensen dan heel het jaar naar uitkijken. “Iedereen heeft wel een lijstje met mensen die ze de waarheid willen vertellen. Zeg gewoon wat op je hart ligt. Te veel mensen blijven ermee rondlopen, zelfs als ze er last van hebben. Iemand die met consumptie praat bijvoorbeeld. Ze wachten tot iemand zich omdraait en dan gaan ze lopen vegen, je bent toch geen ruitenwisser!”

“Ik vat ze allemaal”

Het gaat niet alleen over mensen uit zijn directe omgeving in zijn show. Ook grote etnische groepen komen aan bod. Dat is zelfs een belangrijk onderdeel van zijn show. Niemand mag achterblijven. “Marokkanen, Turken, Surinamers, Antillianen, Somaliërs, Hollanders, Polen, Chinezen, ik vat ze allemaal!” Steven stoort zichzelf aan het feit dat op dit moment alles racistisch is in Nederland. “Je kunt niet meer jezelf zijn. Vooral blanken hebben het zwaar te verduren in Nederland. Want alles wat ze zeggen is racistisch. In mijn show behandel ik iedereen racistisch, dan kan niemand gaan zeiken.” Steven begint te lachen. “Moet ik alleen zorgen dat ik er niet eentje vergeet, je moet iedereen gelijk behandelen hé.”

Première in Tilburg

Er zijn dertig voorstellingen van ‘Als ik mezelf kon zijn’. De première is uiteraard hier in Tilburg, de thuishaven van de Braboneger, in MIDI Tilburg. Het gaat hard met de verkoop, maar er zijn nog kaarten beschikbaar. Een kaartje kost €18,-. Voor €28 krijg je er exclusieve limited edition Brabonegerzoenen bij. Deze zijn ook los te bestellen voor €10,-.

Reageer op dit bericht